Den HelderVideo

Kies van mammoet gevonden op strand Den Helder (update, video)

Den Helder – Ed Mallekoote heeft weer een bijzondere vondst gedaan op het strand van Den Helder. Dit keer geen explosief, maar bij een pier zag hij een vreemde kei tussen de andere basaltblokken liggen. Dat bleek niets minder dan een echte mammoetkies te zijn.

De kies is 19 centimeter hoog en 8 cm breed en 17 cm lang en weegt net geen twee kilo. Uit navraag bij archeologen blijkt dat het een bovenkaakskies van de wolharige mammuthus moet zijn. Die leefde ten tijde van het pleistoceen. Dat is in de geologische tijdschaal een tijdvlak van 2.58 miljoen tot 11.7 duizend jaar geleden.

“Deze kiezen zijn onmiskenbaar door hun opvallende grootte”, laat Mallekoote weten. “Deze mammoet leefde aan het einde van het tijdperk vroeg pleistoceen en het begin van midden pleistoceen, dus ongeveer 800.000 jaar geleden.” De gemiddelde schouderhoogte is 2.70 meter en hij had kleine oren, een dikke vacht en lange haren en een dikke huid met een onderhuidse vetlaag van wel 9 cm dik.

Mallekoote heeft de vondst aangemeld bij oervondstchecker.nl, omdat voor archeologische vondsten een meldplicht bestaat. Mocht er een museum zijn dat de kies tentoon wil stellen staat Mallekoote daar zeker voor open.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Wat een bijzondere vondst zeg, geweldig, ben benieuwd of er nog meer fossielen te vinden zijn op het strand van Den Helder.

Back to top button
%d bloggers liken dit: