DefensieDen HelderMaritiem

Hergebruik niet mogelijk: Laatste logementschip ‘Thetis’ wordt gesloopt

Den Helder – Het laatste overgebleven logementschip van de Koninklijke Marine, de Hr.Ms. Thetis, wordt binnenkort gesloopt. Het schip is al jaren niet meer in gebruik en ligt afgemeerd op de locatie Berghaven van de Nieuwe Haven. Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur kwam bij de laatste raadsvergadering met het idee om de Thetis om te bouwen naar woningen, maar de staat van het marinevaartuig is dermate slecht dat dit niet mogelijk blijkt.

De Thetis wordt verplaatst.

Het is al zo’n twintig jaar geleden dat de Thetis voor haar logementsfunctie werd gebruikt. Recenter deed zij dienst als lesgebouw voor alle duikopleidingen van de Marine. Tot een aantal jaar geleden: Toen werd het schip volledig afgekeurd voor alle gebruiken en werden ook de nutsvoorzieningen losgekoppeld. Defensie ziet geen gebruiksmogelijkheden meer voor het schip. Initiëel was de insteek om de Thetis te verkopen, maar dit is niet gelukt. In de laatste raadsvergadering vroeg Sylvia Hamerslag, fractievoorzitter van Behoorlijk Bestuur, of de gemeente het schip niet zou willen kopen. Het zou wellicht omgebouwd kunnen worden tot kleine woningen voor mensen die met spoed een huis nodig hebben. Wethouder Michiel Wouters was duidelijk in zijn antwoord: Het schip is klaar voor de sloop en zit bovendien vol met asbest. Hergebruik is geen optie.

Thetis 2
De Thetis heeft al een vervanger: De Thetis 2. Deze nieuwe Thetis zal wederom dienst gaan doen als onderkomen voor de duikopleidingen. Het design wordt een drijvend platform met twee delen: Een uitbreiding van de duikschool en daarnaast opslag van apparatuur en een administratief gedeelte. Eind 2021 is de oorspronkelijke Thetis in de haven van Den Helder verplaatst, onder andere om ruimte te maken voor de nieuwe Thetis. Het vergt namelijk enige werkzaamheden, zoals baggerwerkzaamheden, om de locatie gereed te maken voor de komst van de nieuwe opleidingsplatformen. In de commissievergadering Stadsontwikkeling en Beheer van 2 februari 2022 buigt de politiek zich over het voorstel om een omgevingsvergunning af te geven voor de Thetis 2. De aanvraag is in strijd met het bestemmingsplan, maar past volgens het college binnen de kaders van goede ruimtelijke ordening.

De Thetis 2 (Foto: Defensie).
Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Het orakel Hamerslag slaat wederom de plank weer volkomen mis .De Thetis is al vele jaren geleden afgekeurd dat was niet zou moeilijk om even uit te zoeken alvorens weer te gaan lopen roeptoeteren.Toch niet te hopen dat ze ooit wedhouder gaat worden.

Back to top button
%d bloggers liken dit: