Hollands Kroon

Naam oorlogsslachtoffer Henri van Oosten toegevoegd aan monument in Wieringerwerf

Wieringerwerf – De op 24-jarige leeftijd overleden Henri van Oosten krijgt een plek op het oorlogsmonument in Wieringerwerf. Dit gebeurt op verzoek van Werkgroep 4 Mei herdenking Wieringermeer. Van Oosten was vanaf mei 1941 inwoner van de Wieringermeer en werd in 1943 gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor. Zijn naam komt nu pas naar voren, omdat hij al voor zijn deportatie uit de Wieringermeer was vertrokken. Na de oorlog meldde niemand zich: Zijn hele familie is tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord.

Dit blijkt uit onderzoek van Anita Blijdorp, onder andere bekend van de publicatie ‘Wapen- en voedseltransporten West-Friesland en de Wieringermeer’. Zij heeft op verzoek van de werkgroep uitgebreid onderzoek gedaan naar de levensloop van meneer Van Oosten. Henri van Oosten was van Joodse afkomst en woonde oorspronkelijk in Amsterdam. Na de Februaristaking vertrok hij naar de Wieringermeerpolder. Daar laat hij zich op 26 mei 1941 inschrijven op het adres Poststraat 5 in Middenmeer. Hier woonde de familie van der Male. Meneer van der Male zette zich in voor de scholing van (land-)arbeiders en stond nauw in contact met verzetsstrijder Sicco Leendert Mansholt. Bij de coöperatieve Zaaizaad- en pootgoedvereniging Wieringermeer (ZWM) is Henri van Oosten aan de slag gegaan als magazijnbediende.

In april 1942 krijgen gemeenten in Noord-Holland het bevel om Joden naar Amsterdam te ‘evacueren’. Henri van Oosten luisterde niet direct naar deze oproep en bleef in Middenmeer. In oktober 1942 werden door het hele land Joden opgehaald. Mogelijk werd de druk te groot door angst voor wraak op hemzelf of zijn onderduikgevers. Meneer van Oosten vertrekt rond 23 november 1942 alsnog naar Amsterdam. Hier woont hij tot zijn arrestatie op 15 mei 1943. Op 18 mei werden er in totaal 2.511 mensen gedeporteerd van kamp Westerbork naar vernietigingskamp Sobibor, onder wie Henri van Oosten. Hier is hij om het leven gekomen.

Restauratie
Het oorlogsmonument in Wieringerwerf wordt dit voorjaar gerestaureerd. De Werkgroep 4 Mei herdenking Wieringermeer ziet dit als een goed moment om de naam van H. van Oosten toe voegen aan het monument. Tijdens de restauratie zal het beeld voor een korte periode worden meegenomen. De gemeente verwacht dat de restauratie voor de herdenking op 4 mei 2022 klaar is.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button