Hollands KroonPolitiek

Raad juicht plannen Royal Pride voor huisvesting arbeidsmigranten toe

Advertentie:

Hollands Kroon – De gemeenteraad is positief over het principeverzoek van glastuinbouwbedrijf Royal Pride om op eigen terrein huisvesting voor 440 arbeidsmigranten te bouwen in Middenmeer. Volgens veel partijen is huisvesting op het terrein van de werkgever de beste oplossing.

Het bedrijf Royal Pride moet dan ook toegejuicht worden, zo oordeelt wethouder Theo Meskers. De meeste raadsleden zijn het daarmee eens. Het vermindert de verkeersbewegingen en zorgt voor ruimte op de reguliere woningmarkt. Dorien Sijbenga van Anders! wilde niet instemmen met het plan, omdat volgens haar eerst eens in kaart moet worden gebracht wat nu precies de behoefte is voor de huisvesting van arbeidsmigranten in Hollands Kroon. Volgens Sijbenga is geheel onduidelijk hoeveel arbeidsmigranten er precies zijn en daarmee hoeveel huisvesting noodzakelijk is. Volgens Sylvia Buczynski van de PvdA is het steeds maar vragen om cijfers om vervolgens toch niet in te stemmen met de plannen een vorm van ‘struisvogelpolitiek’. De afwezigheid van de precieze cijfers maakt volgens haar niet dat er geen arbeidsmigranten zijn.

Lilian Peters van GroenLinks noemde dat de plannen van Royal Pride lijken op ‘een plantage’. De vestiging van Royal Pride wordt net zo groot als dorpen als Kreileroord en Westerland. De wethouder vond het jammer om te horen dat goede initiatieven van ondernemers binnen de gemeente door sommigen zo negatief worden bekeken. Maarten Versluis van D66 gaf aan de opmerking van Peters ongepast te vinden, gezien de associaties met de slavernij. Volgens Peters was dit niet de bedoeling en verwees zij slechts naar opmerkingen van inwoners van de gemeente. Daarnaast is er sprake van grootschalige monocultuur. GroenLinks stemde ondanks haar lof voor de ondernemer wel tegen. Onafhankelijk Hollands Kroon en LADA benoemden beiden dat zij dit plan voor de huisvesting van arbeidsmigranten wel volledig kunnen steunen, in tegenstelling tot het initiatief in het Joods Werkdorp.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button