Cultuur/NatuurTexel

Storm Corrie blaast bijzondere vogel naar Texel

Adverentie

De Koog – Een verrassend einde van de Ecomare-werkdag. Maandagavond werd een vogel gebracht die dierverzorger Mick Peerdeman herkende als kortbekzeekoet. Een soort die in het hoge noorden thuishoort en pas voor de twaalfde keer in Nederland is gezien. De vogel wordt in de opvang van Ecomare verzorgd.

De kortbekzeekoet werd gevonden op het fietspad langs de Zanddijk op Texel. Hij was verzwakt en kon daardoor ook opgepakt worden. Bij Ecomare is hij met een andere (gewone) zeekoet in een verblijf voor het raam van de Vogelopvang geplaatst, met een warmtelamp. Ze worden vijf keer per dag gevoerd met een sonde. Bezoekers van Ecomare kunnen de vogels via het raam van de Vogelopvang bekijken.

Kortbekzeekoeten leven in gebieden als IJsland, Spitsbergen en Groenland. De noordelijke storm Corrie moet dit exemplaar naar Texel hebben geblazen. In de opvang van Ecomare kan hij aansterken en tot rust komen. De dierverzorgers geven hem zalmpap via een sonde in zijn maag. Uit ervaring is gebleken dat deze vette voeding heel geschikt is om zeevogels weer op krachten te brengen. Deze bijzondere vogel bracht heel wat opwinding teweeg bij de vogelliefhebbers in Ecomare. Conservator Arthur Oosterbaan: “Deze kortbekzeekoet is veel unieker dan alle papegaaiduikers bij elkaar!” Als de vogel hersteld is, wordt hij met gunstig weer losgelaten bij zee.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button