Den Helder

Nog steeds geen zicht op invulling leegstaand boswachtershuis

Advertentie:

Den Helder – Er is nog steeds geen uitzicht op een oplossing voor het leegstaande boswachtershuis bij de Donkere Duinen. Dat liet wethouder Michiel Wouters woensdagavond desgevraagd weten tijdens de raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer. De eigenaar wil het pand uitbreiden en exploiteren als Bed & Breakfast, maar de benodigde vergunning vanuit de provincie lijkt er niet te gaan komen. Wouters vindt de situatie problematisch.

“Het is echt een probleem”, zo antwoordde wethouder Michiel Wouters woensdagavond. Meerdere partijen vroegen naar de toekomst van het huisje bij de behandeling van de Gebiedsvisie Mariëndal en Donkere Duinen. De leegstaande woning bij de entree van het bos is al jaren een doorn in het oog, des te meer nog omdat het pand destijds is gegund aan de Amsterdamse ondernemer Joost Zuurbier, terwijl er ook ondernemers uit Den Helder waren met ontwikkelplannen. Uit de woorden van de wethouder blijkt dat het college weinig hoop heeft op een spoedige oplossing voor de leegstand: “Ik ken de eigenaar heel goed en wij hebben als college voortdurend aan hem gevraagd om op te schieten. Meer dan dat kunnen we als gemeente helaas niet doen.”

De gemeente kan alleen van Zuurbier vragen dat hij de buitenkant van de woning verzorgt en dat gebeurt ook volgens Wouters. Er is echter geen mandaat om de eigenaar te dwingen een invulling te zoeken voor zijn pand. Bijna twee jaar geleden gaf het college dit ook al aan, naar aanleiding van vragen door gemeenteraadslid Nancy List: “Zowel in de notariële akte als in de koopovereenkomst zijn geen eisen of voorwaarden opgenomen met betrekking tot de realisatie van het beoogde plan. Daarnaast bestaat er geen leegstandsverordening voor dit deel van de stad en deze functie”, zo zei de wethouder toen. Er is in wezen dus helemaal niks veranderd.

Geen vergunning van de provincie
Sterker nog, er is nu nog minder uitzicht op een toekomstige exploitatie van het pand. Hoewel er twee jaar geleden nog werd gesproken over het aanvragen van een verbouwvergunning bij de provincie lijkt die optie ook vervolgen: “De eigenaar wil iets spa-achtigs creëren en moet voor de verbouwing een vergunning van de provincie krijgen, maar die vergunning komt er niet”, aldus Wouters. Waarom de provincie niet meewerkt werd niet duidelijk. Het plan van de Amsterdamse ondernemer ligt inmiddels al zeven jaar op de plank en er lijkt voorlopig geen schot in de zaak te komen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

3 reacties

  1. Mag toch duidelijk zijn dat dit een onhoudbare situatie wordt dit en er links om of rechtsom toch een oplossing moet komen om deze impasse te doorbreken? Dit kan zo niet jaren doorgaan. Voor het visuele aspect is het ook een aanfluiting als je het bos bezoekt. Een verlaten dichtgedouwd hok .
    Nog maar te hopen dat kraken, vandalisme en brandstichting dan uitblijven!

  2. Joost Zuurbier laat de situatie nog een paar jaar voortduren en doet het pand dan met een zeer dikke winst van de hand…. Snel verdiend. De gemeente heeft het ernstig laten afweten door geen bindende voorwaarden te stellen bij de verkoop. Prutswerk. De ambtenaar die het verkoopproces heeft begeleid zal vast en zeker promotie hebben gekregen, want daar zijn ze wel goed in bij de overheid….

  3. Boswachtershuis ,Brugwachtershuis. zoek de verschillen . 1 overeenkomst gevonden : verpaupering van de genoemde panden.Nog een overeenkomst : gemeente verzaakt en maakt fouten.

Wellicht ook interessant

Back to top button