Politiek

College Hollands Kroon niet enthousiast over grote uitbreiding Agriport

Advertentie:

Middenmeer – In opdracht van GreenPort NHN en het Ontwikkelingsbedrijf NHN heeft de Stec Groep voor de zomer een rapport opgeleverd, waarin zij de behoefteraming van glastuinbouw op de bedrijventerreinen Agriport, Grootslag (in Andijk) en Alton (in Heerhugowaard) tot 2035 hebben gemeten. De Stec Groep voorspelt een toenemende vraag van 470 hectare glastuinbouwareaal, voornamelijk rondom Agriport.

In de zomer van vorig jaar is de onderzoeksopzet met Hollands Kroon gedeeld. In deze periode heeft de gemeente aan de opdrachtgevers op basis van het coalitieakkoord, waarin is vastgelegd een pas op de plaats te maken met grootschalige ontwikkelingen, een aantal essentiële punten meegegeven om op te nemen in het onderzoek.

Zo was het verzoek onder meer om aandacht te besteden aan landschappelijke effecten, het arbeidsmarktvraagstuk inclusief huisvesting voor arbeidsmigranten, energie- en grondstoffenkringloop, lichtemissie mee te nemen en extra duiding over de maatschappelijke meerwaarde van meer glastuinbouw te geven. Greenport NHN heeft destijds aangegeven dat deze vragen wat hen betreft in een vervolgonderzoek terecht zouden moeten komen, omdat ze eerst de behoefte in kaart wilden brengen.

Opbouw en conclusie
In het behoefteonderzoek heeft Stec Groep de vraag naar glastuinbouwareaal van de afgelopen 22 jaar geanalyseerd en deze trendlijn doorgetrokken naar 2035. Deze lijn hebben de onderzoekers daarna aangepast aan verschillende economische omstandigheden, trends en ontwikkelingen, zoals toenemende specialisatie, verduurzaming, waterverbruik, zogenoemde ‘vertical farming’, energietransitie en robotisering. Deze factoren hebben invloed op de ruimtevraag in de glastuinbouwsector. Stec Groep concludeert op basis van hun onderzoek dat er een afname is van de vraag naar snijbloemen areaal en een aanzienlijke toename in de vraag naar glasgroente-areaal. Er wordt een netto toename (vraag) van 470 hectare glastuinbouwareaal voor glasgroente voorspeld.

Kanttekeningen college Hollands Kroon: “Als college hebben wij een aantal kritische kanttekeningen geplaatst bij de uitkomsten van deze behoefteraming. Onze kritiek is tweeledig: Allereerst hebben wij vraagtekens bij het doortrekken van de historische trendlijn van de afgelopen 22 jaar naar de toekomst, uitmondend in deze behoefte aan glastuinbouwareaal.”

Verder stelt het college dat “de recente geschiedenis onvoldoende representatief is voor de cijfers; de trendlijn omvat namelijk ook de oprichting van Agriport, waarbij glastuinbouw activiteiten vanuit het Westland naar Agriport zijn verplaatst. Daarnaast is de huidige trend van het verplaatsen van glastuinbouwareaal naar het buitenland, die vertegenwoordigers van de sector bevestigen, onvoldoende meegenomen in het onderzoek.”

Brede welvaart
“Ten tweede is ons inziens in het rapport onvoldoende aandacht besteed aan de invloed van zo’n opgave op brede welvaart in het gebied, zoals de gevolgen van eventuele uitbreiding op het overig agrarisch complex. In de Wieringermeer is momenteel veel vraag naar ruimte voor uiteenlopende ontwikkelingen”, aldus het college. “Dit vereist dat we kiezen hoe we groei/ontwikkeling kunnen accommoderen naast andere (noodzakelijke) opgaven in het gebied voor energie, het NPLG (Nationaal programma landelijk gebied), reguliere bedrijventerreinen en woningbouw. Wij hebben onze reactie zowel schriftelijk tijdens het proces, als in een bestuurlijk overleg gedeeld met GreenPort NHN. Conform het coalitieakkoord handhaven wij de bestaande contouren van Agriport en streven naar meervoudig ruimtegebruik op dat terrein. Dit doen we voor zowel de glastuinbouw als andere bedrijvigheid aldaar.”

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button