Hollands KroonPolitiek

Geen 400, maar 209 arbeidsmigranten op Robbenplaat

Advertentie:

Wieringerwerf – De plannen voor de vestiging van arbeidsmigranten op bedrijventerrein Robbenplaat zijn door de initiatiefnemer iets aangepast. In plaats van ruim 400 bedden is het plan nu een logiesaccommodatie van maximaal 209 arbeidsmigranten. De ontwikkelaar wil graag voldoen aan de 10% regel, zodat de plannen binnen het beleid van de gemeente Hollands Kroon past.

Het oorspronkelijke initiatief past volgens het college binnen de vastgestelde beleidsregels voor de logies voor tijdelijke medewerkers, met uitzondering van het aantal te huisvesten arbeidsmigrante. In het beleid staat namelijk dat er nooit meer dan 10% arbeidsmigranten in een kern mogen wonen. In Wieringerwerf wonen volgens de gemeente 5.205 mensen. Er zijn reeds 311 plekken voor arbeidsmigranten vergund. Wanneer daar nog 400 arbeidsmigranten bij zouden komen wordt de 10% grens overschreden, maar 209 kan nog net. De gemeenteraad krijgt nu een principeverzoek voorgelegd om aan te geven of zij het eens zijn met de plannen. Wanneer het initiatief echter na aanpassing volledig past binnen het gemeentelijk beleid mag het college zelfstandig toestemming verlenen.

Verschillende ondernemers op het bedrijventerrein gaven eerder aan bezwaar te hebben tegen de komst van de arbeidsmigranten. Niet alleen omdat het de 10% norm zou overschrijden, maar ook omdat zij bang waren voor overlast. De zware milieucategorie die op het bedrijventerrein toegestaan is gaat volgens hen niet samen met een woonfunctie. De gemeente is zich bewust van de bezwaren en geeft aan dat omwonenden en nabijgelegen ondernemingen worden geïnformeerd over de voortgang. Ook zal er een participatietraject worden gestart.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button