Hollands KroonPolitiekVideo

Rondleiding wethouder Theo Groot: Herstructurering Wieringerwerf begint op stoom te komen (video)

Wieringerwerf – Er is de afgelopen jaren veel gebeurd in Wieringerwerf en er staan ook nog een aantal grote projecten op de rol. Wethouder Theo Groot gaf een rondleiding langs de werkzaamheden in het dorp in Hollands Kroon. Uiteindelijk moet Wieringerwerf toekomstbestendig worden: meer dan 100 nieuwe woningen, een sport- en onderwijscampus op de Terp en een modernisering van het winkelgebied bij de Terpstraat.

De rondleiding begint bij De Maaier, het oude zalencentrum wordt vervangen voor een appartementencomplex met een multifunctionele ruimte op de begane grond. Wethouder Groot vindt het een goed voorbeeld van de aanpak van de herstructurering: “We doen als gemeente heel veel zelf, maar er zitten ook dingen in die niet in ons project passen en daar is de Maaier een voorbeeld van”. Een privaat bouwproject dus, dat de ontwikkelaar in samenspraak met de gemeente oplevert.

Tekst gaat verder onder de video

d
 

Doorsteek voor vrachtwagens
De bouw van het appartementencomplex valt samen met de vernieuwing van het winkelgebied rondom de Terpstraat. Er komen meer parkeerplaatsen, meer groen en een doorsteek voor de vrachtwagens die de winkels bevoorraden. Momenteel moeten die keren op het parkeerterrein en dat geeft overlast. Er komt een doorsteek op de plek van de oude Lidl-supermarkt, daar kunnen de vrachtwagens rechtdoor rijden en op de bevoorradingsstraat achter keren om zo ook weer rechtdoor weg te rijden. “We hebben dan geen oponthoud meer van die achteruit rijdende vrachtwagens”, vertelt Groot.

De straten achter het winkelgebied hebben ook een metamorfose ondergaan. Bijna alle oude ‘betonachtige woningen’ zijn verdwenen. “Er komen woningen voor alle doelgroepen voor terug. Bij projecten van veertig of meer woningen ten minste 25% sociale huur” zegt de wethouder. Op de plek van de oude gymzaal komen twee ‘knarrenhofjes’, een hofje voor zelfstandige mensen vanaf 25 jaar. Ook de oude Kompaskerk is een voorbeeld van de integratie van een privaat bouwproject. Een ontwikkelaar voorziet de kerk van een aanbouw en er komen appartementen in.

Meer ruimte voor groen
In het gebied rondom het Lelypark maken de bestaande 32 huizen plaats voor 100 nieuwe woningen in een parkachtige omgeving. “Zo houden we ook rekening met de duurzaamheid, we willen verstening zoveel mogelijk tegengaan, bijvoorbeeld door groene parkeerplaatsen en ruimte voor groen mee te nemen” vertelt Groot tijdens de wandeling.

De Patrijsstraat is recent opgeleverd en is volgens de wethouder een goed voorbeeld van de nieuwe aanpak met aandacht voor het woningtekort aan de ene kant, maar ook aandacht voor groen, ruimte en duurzaamheid aan de andere kant. “Het gaat er niet om zoveel mogelijk woningen in het centrum van Wieringerwerf te proppen, we willen ook dat de kwaliteit verbetert”, zegt de wethouder. De aanplant is nog jong en er moeten nog bomen bijgeplaatst worden, ook is de gemeente in overleg met bewoners over een speeltuintje.

Het eindpunt van de wandeling is aan de voet van de Terp, waar de gemeente een nieuwe sport- en educatiecampus gepland heeft. Een sporthal met zwembad en een kindcentrum waar ook een brede school moet komen. De school moet begin 2024 afgerond zijn.

Op de pagina van de gemeente Hollands Kroon is meer informatie te vinden en zijn alle plannen en concepttekeningen in te zien.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button