Hollands KroonPolitiek

Monumentale status Kerkweg 14 in Den Oever ingetrokken

Advertentie:

Den Oever – De monumentale status van de voormalige onderwijzerswoning aan de Kerkweg 14 in Den Oever is weer ingetrokken. In december vorig jaar werd het pand aangewezen als monument, nadat de gemeente toestemming had ontvangen van de eigenaar. Echter is de woning kort daarna van eigenaar gewisseld.

In de zomer van 2021 hadden de toenmalige eigenaren toestemming gegeven voor de monumentale status. Toen de nieuwe eigenaren de woning eind november kochten waren zij niet op de hoogte van de reeds lopende procedure. De nieuwe eigenaren geven nu aan dat zij niet willen dat het pand een monument wordt. Volgens het eigen beleid van de gemeente kan in dat geval de monumentale status niet worden toegewezen.

Het pand is gelegen tegenover de toren van de Michaëlskerk. De eerste steen is gelegd op 5 april 1917 door de Burgemeester en 2 wethouders van Wieringen. In de woning is later een Boerenleenbank opgericht, die daar tot eind 1936 dienst heeft gedaan. Recht achter de woning werd in dezelfde periode een school, bestaande uit 5 klassen, gebouwd. Deze school is in 1963 gesloopt.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button