Den HelderNieuwsPolitiek

Ook politiek voelt weinig voor ontwikkelbedrijf Kooyhaven

Adverentie

Den Helder – De Helderse politiek is niet enthousiast over het voorstel van onderzoeksbureau Panteia om de gronden op Kooyhaven en Kooypunt onder te brengen in een aparte ontwikkelmaatschappij. Port of Den Helder, die nu eigenaar is van de grond, zou zich dan meer kunnen gaan focussen op haar kernactiviteiten en de transitie naar wind op zee.

Dat laatste is wat het havenbedrijf moet gaan redden. Panteia deed onderzoek naar de bedrijfsvoering van Port of Den Helder en concludeerde dat het bedrijf nog tien jaar nodig heeft om zwarte cijfers te kunnen schrijven. Om dit te bewerkstelligen moet de focus komen te liggen op offshore wind. Andere zaken zoals de grondexploitatie op Kooypunt en bij Kooyhaven leiden enkel af. Tot dusver hebben de ontwikkelingen daar nog maar weinig opgeleverd, erkent ook het havenbedrijf zelf. “Je moet echt in het spel zitten”, zo omschreef een woordvoerder van Panteia de noodzaak voor focus maandagavond tijdens de Raadscommissie Bestuur en Middelen. Bedrijven die zich bezighouden met offshore wind zullen niet zomaar naar Den Helder komen, er is veel concurrentie. De marketing opgave is groot, daar moet al personeel voor worden aangetrokken. Dat personeel moet niet afgeleid worden door grondverkoop op Kooypunt.

Weinig steun voor nog een ontwikkelbedrijf
Toch is de Port niet blij met het voorstel. Zo liet de Raad van Commissarissen in een reactie weten zich zorgen te maken over de suggestie om Kooyhaven
en Kooypunt uit het havenbedrijf te halen. Dit zou niet goed zijn voor de haven. Een verdere onderbouwing ontbreekt. De directie van het havenbedrijf geef ook aan het geen goed idee te vinden: Een deel van de toekomstige inkomsten valt hierdoor weg. Panteia oordeelt echter dat deze inkomsten zeer beperkt zijn. Het college van de gemeente Den Helder laat in een reactie weten dat de gronden op Kooypunt en Kooyhaven juist ook een rol kunnen gaan spelen bij de transitie naar wind op zee. In november van dit jaar krijgt de nieuwe gemeenteraad een notitie waarin de voor- en nadelen en de haalbaarheid van een ontwikkelmaatschappij worden geschetst.

Ook de raad lijkt niet veel te voelen voor de loskoppeling, al kreeg Panteia veel complimenten voor het onderzoek. In de raadsvergadering van 7 maart wordt tevens een besluit genomen over het beschikbaar stellen van vijf miljoen extra onderhoudsbudget. Behoorlijk Bestuur gaf aan van mening te zijn dat de gemeente zelf de taken van Port of Den Helder moet gaan uitvoeren, dus nog een ontwikkelmaatschappij erbij zien ze zeker niet zitten. Mirjam Dijk stelde namens de partij dat er ook steeds gepraat wordt over toekomstige opbrengsten, en dat er dus ook nog veel onzeker is. Volgens Henk Mosk van D66 zijn veel van de conclusies uit het onderzoek niet nieuw, behalve dan het idee om een nieuw ontwikkelbedrijf te starten. De volledige implicaties van zo een besluit moeten goed onderzocht worden, vindt ook de VVD. GroenLinks denkt dat het oprichten van nog een verbonden partij het probleem enkel groter zal maken.

College moet aan de slag
Op 7 maart besluit de gemeenteraad of zij het rapport willen vaststellen en het college daarmee de opdracht geven om voor eind 2022 vier aanbevelingen uit het rapport verder te uit te voeren. Te weten: De verplaatsing van de Moormanbrug onderzoeken, een overeenkomst aan te gaan voor het onderhoud van de natte infrastructuur, met de provincie overleggen over het uitbreiden van het aandeelhouderschap en de de raad een voorstel voor te leggen met daarin de mogelijkheden voor het elders onderbrengen van gronden op Kooypunt en Kooyhaven. Ook komt het college begin 2023 met een bedrijfsplan en een visiedocument voor de lange termijn, tot 2040. Hoewel verschillende partijen kritisch waren over het verzoek voor weer een investering in het onderhoudsbudget gaven de coalitiepartijen aan dit te steunen. Volgens wethouder Kees Visser gaat het jaarlijks om een klein bedrag, welke past binnen de door de raad goedgekeurde begroting.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button