Den HelderSport

FC Den Helder vraagt gemeente om flinke investering: Nieuwe tribune, kleedkamers

Advertentie:

Den Helder – Het bestuur van FC Den Helder hoopt dat de gemeente €850.000,- wil investeren om Sportpark De Streepjesberg weer toekomstbestendig te maken. In de Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling van 14 maart aanstaande gaat de voetbalclub een plan presenteren voor een nieuwe tribune, nieuwe kleedkamers, een nieuwe bestuursruimte en een vernieuwing van de entree. Vooralsnog is er tussen het college en de club alleen overeenstemming over de sloop van de huidige tribune. De kosten daarvan bedragen €100.000,-.

Al in 2021 werd bekend dat de tribune van FC Den Helder gesloopt moet gaan worden. Bij een visuele inspectie werden gebreken geconstateerd aan het dak en de staal- en betonconstructie. Hierop heeft de gemeente een uitgebreid onderzoek laten uitvoeren, waaruit naar voren kwam dat de tribune dusdanig slecht is dat deze niet meer te redden is. In de tussentijd is de club provisorisch omgegaan met het bijna 70 jaar oude gebouw. Het mocht eigenlijk niet meer gebruikt worden.

Dat geldt ook voor de ruimtes onder de tribune. De bestuurskamer, twee kleedkamers, het archief, de krijtruimte, diverse materiaalruimtes en de werkplaats van de onderhoudsploeg gaan allemaal verloren met de sloop. FC Den Helder ziet deze graag terugkomen in de vorm van nieuwbouw, net als de tribune zelf. Daarvoor is een investering van €850.000,- nodig, zo schat het bestuur in. Samen met een architect hebben ze een plan geschreven: De tribune kan een stuk kleiner worden, maar bij de entree van het clubgebouw moet een nieuwe ruimte voor het bestuur komen. Daarnaast staan in het plan twee kleedkamers getekend in het verlengde van de huidige ruimtes.

Een plattegrond van het nieuwbouwplan.

Alleen overeenstemming over de sloop
In de presentatie aan de raadscommissie valt te lezen dat de club uit gesprekken met het college opmaakt dat er ruimte is voor de nieuwe tribune, de nieuwe kleedkamers en de technische ruimtes. Het archief en de bestuurskamer lijken niet terug te keren, aldus voorzitter Jack Jasper. Volgens wethouder Fotigui Camara is er wat betreft het college vooralsnog alleen overeenstemming over de sloop van de oude tribune. Over de nieuwbouw heeft Camara nog geen standpunt ingenomen: “In april zullen we deel twee van het plan van aanpak behandelen, waarin de raad in gesprek gaat over de verschillende opties en het college een voorkeursoptie zal adviseren.” Camara benadrukt dat de gemeenteraad uiteindelijk beslist.

Het bestuur van de voetbalclub hoopt dat hun plan steun krijgt van de raad: “Met een vernieuwd sportcomplex is FC Den Helder voor de komende 30 jaar toekomstgericht gereed. Niet alleen kunnen wij dan weer onze dagelijkse activiteiten uitvoeren, maar ook de buurt met haar omgeving en andere duizenden sporters kunnen dan weer gebruik maken van ons complex in combinatie met haar omgeving van duinen en strand.” De sloop van de oude tribune gaat €100.000,- kosten. Het raadsvoorstel voor het vrijmaken van dat budget is al gereed. Daar staat ook in dat het college €30.000,-beschikbaar wil stellen voor de inhuur van een technisch projectleider voor het begeleiden van de werkzaamheden rond het nieuwbouwplan. Dit op verzoek van de sportclub.

Verhuizing?
FC Den Helder hoopt na de verbouwing weer 30 jaar vooruit te kunnen. In augustus vorig jaar kwam echter tijdens een presentatie over de omgevingsvisie voor Nieuw Den Helder naar voren dat er wordt nagedacht over een verhuizing van De Streepjesberg. Wethouder Petra Bais zei vervolgens dat dit in ieder geval de komende tien jaar niet aan de orde is. Wat er daarna gaat gebeuren is dus nog niet duidelijk. De reden dat het sportcomplex weg zou moeten is omdat het de verbinding tussen het natuurgebied, de duinen, en de rest van de stad in de weg staat.

De sportclub speelt in haar plan voor het terrein al in op deze visie: “De nieuwe trends en ambities voor sportcomplexen is om ze te integreren met het omliggende landschap. De scheiding tussen sporten op een afgesloten terrein en afzonderlijk recreëren in het duingebied willen we graag opheffen. Door de transformatie van de tribune, clubgebouw en inrichting van het terrein kan het karakter van het duingebied worden doorgetrokken tot aan de woonwijk, de natuur de wijk in. Het complex kan door deze openheid en verbondenheid in een breder multifunctioneel programma voorzien.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button