Den HelderHollands Kroon

Provincie gaat fietsbrug bij pontje onderzoeken

Medio 2024 meer duidelijkheid

Julianadorp / Breezand – De provincie Noord-Holland gaat onderzoek doen naar de mogelijkheid voor realisatie van een fietsbrug bij pont Westeinde. Dat heeft gedeputeerde Jeroen Olthof toegezegd in een gesprek met wethouders Tessa Augustijn uit Den Helder en Lilian Peters uit Hollands Kroon. Aanleiding was de petitie van Lizeth de Graaf waarvoor zij 600 handtekeningen heeft verzameld. Omdat het pontje ’s avonds dicht is moeten fietsers dan heel erg omfietsen.

Op dit moment kunnen fietsers en automobilisten overdag gebruik maken van ‘Pont Westeinde’. Een van de knelpunten is dat het pontje na 19.00 uur niet meer vaart. Dan is er dus geen verbinding meer op die plek en moeten mensen ongeveer tien kilometer omrijden via ’t Zand of de Kooijbrug in Den Helder. Dit is niet alleen vervelend, maar leidt ook tot onveilige situaties. Inwoners van beide dorpen, die hemelsbreed niet ver bij elkaar vandaan wonen, zouden graag meer verbinding zien in de vorm van een fietsbrug.

Lizeth de Graaf uit Julianadorp haalde voor dit initiatief 600 handtekeningen op en bood deze aan in zowel het college van Hollands Kroon als die van Den Helder. Wethouders Lilian Peters en Tessa Augustijn zeiden toe in gesprek te gaan met de provincie, die uiteindelijk over de brug gaat. In Hollands Kroon werd ook een motie aangenomen waarmee het college werd aangespoord de stap naar de provincie te maken. Peters kon toen laten weten dat het gesprek al in haar agenda stond.

Provincie start onderzoek
Het heeft ook snel tot resultaat geleid: In het gesprek met beide wethouders heeft gedeputeerde Olthof toegezegd op korte termijn onderzoek te doen naar de vaartijden van pont Westeinde. De pont is namelijk in beheer en exploitatie bij de provincie. Ook zegde hij toe om, in het kader van de ‘doorfietsroute’, een verkennend onderzoek uit te voeren naar de (on)mogelijkheden van een (beweegbare) brug. Dit onderzoek start de provincie in het tweede kwartaal van 2023 en heeft waarschijnlijk een doorlooptijd van een jaar.

De provincie geeft aan begrip te hebben voor de problemen die de indieners van de petitie aankaarten en gaan graag met ze in gesprek. Er is al eerder een verkennend onderzoek naar deze verbinding op de agenda gezet, als onderdeel van de doorfietsroutes in de Kop van Noord-Holland. Deze petitie geeft de provincie extra aanleiding daarmee voortvarend aan de slag te gaan.

Wethouders zijn blij
Wethouder Lilian Peters van Hollands Kroon: “Het is goed om te zien dat de inwoners van Den Helder en Hollands Kroon zich actief inzetten voor de verbetering van fietsroutes en de toegankelijkheid van onze gemeenten. We nemen de wens van de raad voor een onderzoek naar een fietsbrug serieus en ik ben blij dat de gedeputeerde hier positief op heeft gereageerd.” Wethouder Tessa Augustijn van Den Helder: ”Het onderzoeken van de vaartijden van de pont is een van de afspraken die we hebben gemaakt met de provincie. Door dit onderzoek kunnen we mogelijk de bereikbaarheid van beide gemeenten al op korte termijn verbeteren. Daarnaast is het goed om te zien dat de wens voor een fietsbrug wordt meegenomen in de verdere ontwikkeling van doorfietsroutes in onze regio.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Over de N242 Westerweg hangt een hele mooie. Die heet De Krul. Voor fietsers van Heerhugowaard naar Broek op Langedijk of andersom. Ik zeg prima design voor over het kanaal

    1. Ik denk dat een variant Rekervlotbrug beter geschikt is. Maar wie heeft er 10 miljoen euro liggen voor een brug?

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: