Kop van Noord-HollandPolitiek

Van de Noordkop naar de Provinciale Staten: Elias Marseille namens GroenLinks

Vijf vragen aan lokale kandidaten

Kop van Noord-Holland – De verkiezingen voor de Provinciale Staten staan voor de deur. Op 15 maart mogen kiezers zich weer naar het stemhok begeven. Verschillende partijen hebben ook kandidaten uit de Noordkop op hun lijst staan. Regio Noordkop en Noordkop Centraal gaan in aanloop naar de verkiezingen in gesprek met deze kandidaten. Dit keer is het de beurt aan Elias Marseille van Texel. Hij staat op plek 11 namens GroenLinks. Wat kan zijn partij betekenen voor de Noordkop?

Wat kan jij betekenen voor de Noordkop?
“Voor de Noordkop is de provincie in het bijzonder relevant. Kleinere steden en dorpen zijn namelijk in veel opzichten afhankelijk van de Provinciale Staten. Bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw en openbaar vervoer. Of ik in Haarlem een verschil kan gaan maken hangt natuurlijk van de verkiezingsuitslag af. Veel GroenLinksers zijn opgegroeid in Amsterdam en die kijken anders aan tegen de problemen in de wereld buiten Amsterdam. Dan helpt het dat ik het perspectief van de mensen die daar wonen meeneem, want dat heb ik vanaf jongs af aan zelf kunnen ervaren.”

Hoe moet de provincie omgaan met het stikstofprobleem?
“De provincie is straks verantwoordelijk voor de uitvoering van de landelijke doelstellingen. Op provinciaal niveau staat GroenLinks dan ook voor een voortvarende uitvoering van die doelstellingen. Boeren moet goed geïnformeerd worden zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Er moet een gedeputeerde komen die dat in goede banen kan leiden. In grote lijnen steunen wij de stikstofplannen. Er zijn dingen die beter kunnen, het is ook geen plan van GroenLinks, maar van de Haagse coalitie.”

Wat ga jij doen om de Noordkop beter bereikbaar te maken?
“Het is goed als je als provincie inzet op bereikbaarheid voor iedereen. Het is belangrijk dat er voor iedereen betaalbaar vervoer is. Een bus in elk dorp is voor iedereen beter en ook voor het milieu. Een nieuwe autoweg is alleen beter voor mensen die een auto kunnen betalen. Dat is ons uitgangspunt. Ik denk dat we oog moeten blijven hebben in het feit dat je moet blijven investeren in het openbaar vervoer. Als mensen ervoor kiezen om ergens te gaan wonen is de bereikbaarheid van groot belang. Wanneer je daar geen rekening mee houdt breng je hele lokale gemeenschappen om zeep.”

Wat gaat jouw partij doen om de woningmarkt in de Noordkop vlot te trekken?
“Als GroenLinks in het college zit worden er simpelweg meer woningen gebouwd. Wat ons onderscheidt van andere partijen, want volgens mij wil iedere partij graag bouwen, is dat we de vraag stellen: ‘Voor wie bouwen we dan?’ Je kunt het allemaal aan de vrije markt overlaten, maar dan komen er alleen villa’s bij. Daarnaast moet je goed kijken naar locaties en duurzaamheidseisen. De VVD hoor je alleen maar zeggen ‘bouwen bouwen bouwen’, maar het is mij onduidelijk voor wie dan, waar dan en hoe dan?”

Wat kan jouw partij doen om de problemen rond het volle stroomnetwerk op te lossen?
“Onze gedeputeerde Edward Stiger gaat daar nu over en die heeft allerlei plannen ontwikkeld om de netcapaciteit uit te breiden. Dat vraagt enorme investeringen en is niet even snel geregeld. De eerste stappen daartoe zijn inmiddels gezet. Ik heb liever dat we nadenken over hoe we de netcapaciteit vergroten dan dat we voor de vraag staan hoe we de uitstoot omlaag gaan brengen. Dat vind ik een veel groter probleem. Het stroomnet is nu een grote en acute kwestie, maar als we de beuk erin gooien moet dat uiteindelijk zeker een haalbaar doel zijn.”

Luister hier het volledige interview terug:

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button