Nieuws

Vanaf 2027 één sportpark voor heel Winkel en Nieuwe Niedorp

Winkel / Nieuwe Niedorp – Stichting Toekomstbestendig Sportcomplex heeft woensdagmiddag een behoefteonderzoek voor een nieuwe sportaccommodatie bij Winkel en Nieuwe Niedorp overhandigd aan wethouder Mary van Gent. Er is in kaart gebracht hoe een sportcomplex voor beide dorpen eruit zou moeten zien. Verschillende ontwikkelingen, zoals het afnemen van de ledenaantallen en vrijwilligers, maar ook een verbreding van de sportbehoeften, maken dat één groot sportpark voor het hele gebied gewenst is. De stichting hoopt dat de deuren in 2027 open kunnen.

In het onderzoeksrapport wordt geconcludeerd dat het toekomstige sportcomplex ten minste een zwembad met buitenbad, een sporthal met drie zaaldelen, een horecagelegenheid, vier wedstrijdvelden en drie trainingsvelden voor de voetbal, vier tennisbanen, twee padelbanen en drie (beach)handbalvelden moet bevatten. In totaal is er 74.910 vierkante meter nodig. Aanvankelijk werd de grond aan de Oosterweg in Nieuwe Niedorp hiervoor door de gemeente aangewezen maar inmiddels is ook de grond aan de Limmerschouw in Winkel, tegenover Regthuys Golfbaan in beeld als potentiële locatie.

Voor een definitieve locatie is het volgens wethouder Mary van Gent echter nog iets te vroeg. Ook wat er gaat gebeuren met de huidige sportaccommodaties is nog niet duidelijk. Woningbouw ligt in de lijn der verwachtingen, omdat daar nu veel behoefte aan is, maar daar is nog niet over nagedacht. Stapje voor stapje: Het behoefteonderzoek dat er nu ligt is het resultaat van gesprekken met de verenigingen, maar de gemeente wil ook de inwoners raadplegen. Op korte termijn wordt er daarom een enquête verspreid onder de bewoners van de voormalige gemeente Niedorp.

Één sportpark, niet één vereniging
De stichting benadrukt dat van een fusie tussen de verschillende sportverenigingen in principe geen sprake is. Althans, niemand zal daar op aandringen. De stichting is opgericht met het doel een sportpark als sportief en recreatief middelpunt voor Hollands Kroon-Zuid te gaan realiseren, maar als er verenigingen zijn die niet mee willen kan dat. Het zou het wel een stuk lastiger maken om alles rendabel te maken. Vooralsnog staan de neuzen gelukkig dezelfde kant op.

Van Gent zegt dat de gemeente de plannen volledig ondersteunt: “Verenigingen kampen met teruglopende ledenaantallen. Ook zijn er steeds minder vrijwilligers, maar steeds meer behoefte aan verschillende sportfaciliteiten. Als verenigingen samen op één locatie zitten kun je elkaar beter vinden en deel je de kosten.” Nadat de enquête onder de inwoners is verspreid wordt er een intentieverklaring opgesteld. Daarmee spreken de gemeente en de verenigingen uit dat ze gezamenlijk en in goed overleg gaan zoeken naar de nieuwe locatie.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button