Defensie

Defensie gaat vier fregatten van de marine vervangen

Advertentie:

Den Helder – Defensie vervangt de komende tien tot vijftien jaar bijna alle grote bovenwaterschepen van de Koninklijke Marine. De verwerving van nieuwe Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LC-fregatten) en hun bewapening is hiervan een belangrijk onderdeel. De Nederlandse industrie wordt nauw betrokken bij dit miljardenproject. Dat meldt staatssecretaris Christophe van der Maat vrijdag.

Defensie beschikt over vier LC-fregatten, die één op één worden vervangen. Ze behoren tot de belangrijkste capaciteiten van Defensie. Zij kunnen een maritieme taakgroep beschermen tegen een dreiging uit de lucht zoals van die van drones, vliegtuigen, helikopters en antischipraketten. Ook kunnen de fregatten civiele schepen beschermen. Verder beschikken de LC-fregatten over belangrijke voorzieningen voor de commandant van een maritieme taakgroep.

De huidige fregatten zijn in het volgende decennium aan het eind van hun levensduur. Ook een deel van de bewapening van de schepen is toe aan vernieuwing. Deze projecten worden daarom gecombineerd.

Samenwerking
Van der Maat wil de Nederlandse industrie al vroeg in het vervangingsproces betrekken. Zo wordt de samenwerking opgezocht met bedrijven zoals Thales NL en Damen. Hij noemt dat cruciaal. “Door onze werven, de toeleveringsbedrijven en onze defensie-industrie vroeg in het proces te betrekken, bieden we zekerheid. We versterken onze industrie en we zorgen we ervoor dat kennis en kunde in Nederland blijft. Ook worden we minder afhankelijk van anderen.”

Ook bij toekomstige marineprojecten wil Defensie eerder en intensiever met de industrie optrekken. Defensie verwelkomt het als Europese partners zich bij het project aansluiten. Denemarken, Duitsland en Noorwegen overwegen ook op korte termijn hun fregatten te vervangen. Nederland wil met dit project fungeren als aanjager en katalysator voor samenwerking, waar naar wordt gezocht. Randvoorwaarde is wel dat de samenwerking niet zorgt voor vertraging.
Bewapening

Bewapening
Op het gebied van bewapening krijgen de nieuwe LC-fregatten een gelaagde verdediging, met verschillende typen raketten die elkaar aanvullen qua bereik. Hiermee kunnen vijandelijke doelen van dichtbij het schip tot aan de dampkring uitgeschakeld worden. De voorkeur gaat uit naar een familie van raketten van één fabrikant. Verder wordt een deel van de bewapening en apparatuur van de huidige LC-fregatten overgeplaatst op de nieuwe. Denk hierbij aan de SMART-L radars en 127 mm kanons.

Aanvankelijk was de verwachting dat het eerste nieuwe LC-fregat in 2032 zou instromen. Dat is echter niet realistisch door het grote takenpakket van Defensie en de industrie. In de komende jaren worden grote vervangingsprojecten uitgevoerd. Het gaat onder meer om de Anti Submarine Warfare-fregatten voor onderzeebootbestrijding, de vervanging van de onderzeeboten en de nieuwe amfibische transportschepen. De planning is nu dat het eerste LC-fregat in 2034 instroomt. De huidige vloot blijft daardoor twee jaar langer doorvaren.

Naamgeving
Het eerste nieuwe fregat moet in 2036 operationeel zijn. De volgende schepen volgen steeds een tot anderhalf jaar later. Het vierde nieuwe fregat moet in 2041 volledig operationeel zijn. Met de 2 projecten van fregatten en bewapening samen zijn miljarden euro’s gemoeid. De staatssecretaris wil verder de samenleving betrekken bij de naamgeving van de nieuwe LC-fregatten. Dit wordt nog uitgewerkt.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button