Hollands KroonPolitiek

Ontheffing nodig voor hoge landbouwvoertuigen

Anna Paulowna – De gemeente Hollands Kroon laat via haar website weten dat met ingang van 1 april het noodzakelijk is om een ontheffing aan te vragen voor landbouwmachines die hoger zijn dan vier meter. Officieel zijn deze machines niet toegestaan op de openbare weg. De politie zal dit met ingang van 1 april niet langer gedogen.

De agrarische sector en de bollenteelt in het bijzonder, is een belangrijke economische activiteit in Hollands Kroon. Als gevolg van de vergaande mechanisatie, zetten zij landbouwmachines in. Dat gebeurt vooral in de bollenteelt en seizoensmatig met onder andere strodekmachines, stroafhalers en bollenplantmachines.

Formeel hebben voertuig die de wettelijke afmetingen overschrijden een ontheffing nodig van de wegbeheerder om op de openbare te mogen rijden. Uit de praktijk blijkt dat te hoge landbouwmachines al jarenlang worden gedoogd in Gemeente Hollands Kroon. Ondertussen zijn voorbeelden uit de praktijk waarbij de politie wel handhavend wil optreden tegen de te hoge landbouwmachines.

De politie heeft recentelijk pas geconstateerd dat een groeiend aantal voertuigen te hoog zijn. Zij heeft besloten dat de tijd van gedogen voorbij is. De gemeente is van mening dat de hoogteoverschrijding van landbouwmachines geen extra risico vormt voor de verkeersveiligheid, mits bestuurders de verkeersregels volgen. Daarom kunnen agrariërs vanaf 1 april een ontheffing aanvragen bij gemeente Hollands Kroon.

Een ontheffing aanvragen kan via de website van Hollands Kroon. Inloggen kan met DigiD of eHerkenning. Voor een aanvraag van een ontheffing voor vijf voertuigen vraagt de gemeente een legesbedrag van € 56,65, te betalen via iDEAL na het versturen van de aanvraag. Deze ontheffing is vijf jaar geldig. De gemeente gaat ervan uit dat na deze vijf jaar de ontheffingen, net zoals ontheffingen voor te brede voertuigen, via het RDW gedaan kunnen worden.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button