Den Helder Suns kan niet opnieuw stunten

Den Helder – De Den Helder Suns hebben woensdagavond de overwinning zeker niet cadeau gedaan aan Heroes Den Bosch. De Bosschenaren openden het duel in Den Helder prima, maar zagen de Suns bij 63-63 toch weer langszij komen. Waar Heroes bij tegenslag nog wel eens de weg kwijtraakte, was dat dit keer niet het geval. Via 69-78 na drie kwarten werd de wedstrijd afgesloten bij 87-105.

De eerste punten van de wedstrijd kwamen op naam van Jacori Payne, namens Den Bosch mocht hij met een klein dunkje de score openen. Namens Den Helder was het Tom Koopman die de 2-2 noteerde. Beide spelers mochten zich aan het einde van de wedstrijd topscorer noemen. Het ging redelijk gelijk op, maar na een driepunter van Stan van den Elzen bij 20-21, sloeg Heroes Den Bosch een gaatje, aan het einde van het eerste kwart: 20-27. De bezoekers schoten de eerste twintig minuten met scherp, getuige het hoge schotpercentage van 63,9%. Via 29-35 (Dunk Dyon Halman), een steal en een dunk van de uitstekend spelende Bolden Brace (42-45) brak de rust aan bij 44-51.

Stoomtrein
De Helderse basketballers kwamen als een stoomtrein uit de kleedkamer en denderden naar 50-51. Boscche Demario Mayfield dunkte wat frustratie van hem af, maar Brace gooide er aan de andere kant nog maar een van zijn vier driepunters in: 53-55. Het tempo in de wedstrijd lag beduidend hoger dan in de eerste helft en dat was in het voordeel van de Den Helder Suns. Als Ben Kovacs twee vrije worpen raakt schiet hebben de Suns voor het eerst in de wedstrijd de voorsprong te pakken: 60-59.

De Suns wisten tot 67-66 het voordeel te behouden. Heroes Captain Stefan Wessels nam met een score vanuit de bucket de leiding weer over en vanaf dat moment was er nog ruim twee minuten te spelen in het derde kwart. Voor de Suns resteerden nog twee punten (Alley-oop Kovacs) in de wegtikkende minuten. Met drie driepunters nam Den Bosch afstand: 69-78.

Tandje bij
Met scores van Koopman en Van den Elzen probeerden de Suns zich terug te knokken in de wedstrijd. Echter de bezoekers zetten zichtbaar een tandje bij en wisten het verschil op te rekken naar 18 punten (73-91). Boyd van de Vuurst de Vries gaf tegengas met een driepunter, er stonden toen nog ruim vier minuten op het bord om de schade te repareren. Iets wat Den Helder niet meer lukte.

Anders dan de eindstand doet vermoeden heeft Den Bosch flink zijn best moeten doen voor deze overwinning. Koopman mocht namens de Suns de eindstand noteren (87-105), maar het grootse verlies voor Den Helder zat langs de kant; een persoonlijke fout van Van de Vuurst de Vries op Wessels resulteerde in een ‘schouder uit de kom’ voor de Helderse guard, waarmee het meespelen aanstaande zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Zwolle uiterst onzeker is.