Kop van Noord-Holland

Subsidie van Regio Deal geeft boost aan waterstofketen

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Waterstofproducent HYGRO ontvangt subsidie van de Regio Deal Maritiem Cluster Kop van Noord-Holland. Het geld, bijna een miljoen euro, zet HYGRO in om een waterstofketen op te zetten: van de opwek van groene energie en de productie van waterstof, tot het transport naar een tankstation.

Met de financiële ondersteuning legt HYGRO een pijpleiding aan waarmee straks de waterstof gaat stromen door Wieringermeer Zuid, richting tankstation AVIA Marees. Het tankstation levert vervolgens de waterstof aan transportbedrijven en agrariërs in de regio. En draagt zo bij het verduurzamen van hun bedrijven.

Project Duwaal -opgezet door een aantal bedrijven waaronder HYGRO- werkt aan de ontwikkeling van een groene waterstofeconomie. Groene waterstof -gemaakt door middel van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- of windenergie- speelt een belangrijke rol in het duurzame energiesysteem van de toekomst, zowel voor de industrie, de landbouw als ook in het zware transport. De productie, het transport en de levering van groene waterstof is echter nu nog erg beperkt en duur. Essentieel bij het opzetten van een duurzaam energie-waterstof-systeem is het gelijktijdig creëren van vraag en aanbod in Noordwest-Nederland. Met het project Duwaal ontwikkelt de waterstofketen zich zodanig dat vraag en aanbod niet op elkaar hoeven te wachten. Op termijn ontstaat er een regionaal netwerk met verschillende producenten en afnemers van groene waterstof.

Jan Willem Langeraar, medeoprichter HYGRO: “Wij zijn blij dat wij weer een onderdeel binnen het project Duwaal ‘Van wind tot wiel’ kunnen realiseren. Zo vallen steeds meer puzzelstukjes in elkaar en hebben wij binnen een aantal jaar een complete waterstofketen, met opwek, distributie en afname van waterstof. Mede dankzij de Regio Deal Maritiem Cluster Kop van Noord-Holland, New Energy Coalition en ontwikkelingsbedrijf NHN en onze partners SoluForce en Visser & Smit Hanab, kunnen wij verder met ons aandeel in de energietransitie.”

HYGRO
Eerder heeft waterstofproducent HYGRO subsidie ontvangen voor de waterstofmolen om direct waterstof te kunnen produceren en te kunnen vervoeren naar een viertal tankstations. Het gebruik van de waterstofmolen is mede afhankelijk van de afzet van waterstof. De aanleg van een pijpleiding naar de afnemers kan de afzet een enorme boost geven.

Vanuit de Noordkop-gemeenten is onder andere wethouder Maarten Versluis (Hollands Kroon) bij de Regio Deal betrokken. Hij is blij met de verstrekte subsidie aan HYGRO Energy: “Binnen de Regio Deal werken we hard aan het aanjagen van een waterstofeconomie in de Kop van Noord-Holland als duurzame vervanger van het gebruik van olie en gas. Deze duurzame innovatie van HYGRO levert een enorme versnelling aan zowel de levering als het gebruik van waterstof.”

Over de Regio Deal Maritiem Cluster Kop van Noord-Holland
Met de Regio Deal Maritiem Cluster Kop van Noord-Holland werken het Rijk, provincie, regiogemeenten en andere (publieke en private) partners aan een toekomstbestendige regio. Samen investeren we in innovaties op het gebied van waterstof en maritiem opkomende technologieën. En in kennis- en talentontwikkeling bij deze en andere innovaties. Zo werken we aan de groei van werkgelegenheid en de aanwezigheid van goed opgeleid personeel. Én scheppen we een solide voedingsbodem om uit te groeien tot een economisch ijzersterke regio.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button