Den HelderKop van Noord-HollandPolitiek

FVD café in Den Helder: ‘Het vraagt moed om lid te zijn van Forum’

Den Helder – Forum voor Democratie streek op vrijdagavond neer in Den Helder. In buurthuis de Kroft kwamen zo’n 30 sympathisanten samen om te luisteren naar Carmen Bosscher, fractievoorzitter van het Forum in Dijk & Waard, en Johan Dessing, Eerste Kamerlid en Statenlid voor de partij.

Hoewel de komst van de lokale omroep naar de bijeenkomst niet door iedereen positief werd ontvangen, ook Regio Noordkop behoort immers tot de ‘Mainstream Media’, was de organisatie zelf enthousiast en verwelkomend. Meerdere aanwezigen gaven aan negatieve ervaringen te hebben met verslaggeving over hun partij. Zij spraken dan ook de hoop uit dat het verslag van de bijeenkomst vrijdagavond waarheidsgetrouw zou zijn, maar volgen toch liever alternatieve mediakanalen. Onafhankelijke media is er eigenlijk niet en toen de NPO werd genoemd volgde hoongelach: “Daar moet je niet naar kijken.”

“In Den Haag vinden hele rare spelletjes plaats”, zegt Johan Dessing.

Theo Hiddema vertrekt
Dat was tenminste het advies van spreker Johan Dessing, het laatst overgebleven Eerste Kamerlid van Forum voor Democratie, na het recente vertrek van Theo Hiddema en Paul Frentrop. Dat vertrek noemt Dessing jammer en hij vindt de keuze van de Tweede Kamerfractie om weg te blijven bij het inspreken van Oekraïense president Zelensky begrijpelijk: “Het is makkelijk om Zelensky te zien als iemand waar je sympathie voor moet hebben, maar hij komt simpelweg vragen om wapens en om lid te worden van de Europese Unie.” De positieve reactie van de Tweede Kamer noemt hij dom.

Zijn negatieve zienswijzen over de media zijn door dit vertrek recent nog versterkt: Johan Dessing, de oudere broer van presentatrice Floortje Dessing, werd na het vertrek van de twee andere senatoren in het programma van Arjen Lubach naar eigen zeggen “voor de bus gegooid”. Zo grapte de komiek dat Floortje vast al die reisprogramma’s is gaan maken om weg te komen van haar FVD broer. Johan Dessing zelf kon er niet om lachen: “Het is eng dat wij zo gedemoniseerd worden door de publieke omroep.”

Het Forum tegen de rest van de wereld
Dat sentiment, van ‘het Forum tegen de wereld’, was wel wat door de hele avond heen naar voren kwam. “We zijn met weinig en de coalities zijn enorm sterk. Alles is eigenlijk al ingeklonken en besloten”, die sombere conclusie trok Dessing. Als voorbeeld gaf hij de ontwikkelingen rondom de energietransitie, die hij vergelijkt met een sprookjeswereld. “De plannen zijn ongelooflijk dom allemaal, als je kijkt naar wat het ons kost. Ons landschap wordt geruïneerd en het kost enorm veel geld, maar het wordt er toch doorheen gedrukt.” Het is bewust, meent het Eerste Kamerlid: De grote partijen willen een sociaal kredietsysteem invoeren, met een verplichte QR code, dan moeten de inwoners eerst over minder middelen beschikken.

Wat kunnen we dan wel nog doen? Die vraag kwam een aantal keer uit de zaal naar voren. Zo was bijvoorbeeld één van de Helderse inwoners die een procedure tegen het stadhuis is begonnen aanwezig, maar ook een mevrouw uit Hollands Kroon met negatieve ervaringen bij zorgbedrijf Incluzio. “Allemaal goede voorbeelden waaruit blijkt dat de overheid niet om kan gaan met participatie”, aldus Dessing. Volgens hem is het dan wel weer belangrijk om lokale politici op te zoeken, zij kunnen in de raadzaal het verschil maken. Verder kreeg iedereen het advies om ambtenaren vooral aan het werk te zetten: “De ambtenaren hebben enrom veel macht in Nederland, want raadsleden en wethouders zijn vaak amateurs, ze zijn afhankelijk. Desnoods kun je die ambtenaren doodziek maken door WOB verzoeken in te dienen, dat kost ze enorm veel tijd.”

Carmen Bosscher vertelt over haar eerste ervaringen als raadslid.

Getreiterd in de raad
Zo ging het van internationale en landelijke verborgen agenda’s toch heel snel over de lokale invloedsfeer. Het doel van de FVD cafés is dan ook vooral om lokaal interesse te wekken voor de partij en om de leden te verbinden. Bij de volgende verkiezingen moet de partij in veel gemeenten mee gaan doen, ook in Den Helder. In Dijk & Waard, de nieuwe fusiegemeente tussen Heerhugowaard en Langedijk, zit het Forum nu een aantal maanden in de raad. Fractievoorzitter Carmen Bosscher noemt haar ervaringen tot nu toe heftig, maar gaat haar strijd voor de waarheid naar eigen zeggen niet opgeven. Daarbij refereert ze onder andere aan corona en mondkapjes. “De ‘coronatijd’ lijkt misschien voorbij, maar we zijn er nog niet.” Dessing noemt de maatregelen ‘crimineel’.

“Je moet terug naar jezelf gaan en dan merk je dat je hele onderbuikgevoel zegt dat de overheid dingen doet die niet kloppen”, oordeelt Bosscher. In de raad voelt ze zich door de rest getreiterd: “Het is net alsof ik weer op de basisschool zit.” Bij het Forum voelt het volgens haar als thuiskomen. “Het is dan ook geweldig dat hier zoveel gelijkgestemden samen zijn.” De mensen die zijn gekomen zijn volgens beide sprekers ‘wakker’: “Die mensen zitten nog in de matrix”, zegt Dessing over anderen die de informatie van de overheid voor waarheid aannemen. Hij heeft bewondering voor alle aanwezigen, zij zijn eigenlijk de verheven minderheid: “Het kost veel moed om lid te zijn van Forum.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button