Den Helder

108-jarige mevrouw Annie Lengers overleden

Advertentie:

Den Helder – De Helderse Annie Lengers is in de nacht van vrijdag op zaterdag op 108-jarige leeftijd overleden. Volgens de familie is zij vredig ingeslapen.

Mevrouw Lengers was de oudste huurster van Woningstichting/Helder Vastgoed en vermoedelijk ook de oudste inwoonster van Nederland die nog zelfstandig woonde, dus niet in een zorgcentrum. Afgelopen oktober ontving zij samen met de bekende oud-televisieacteur en Nieuwedieper IJf Blokker uit handen van algemeen directeur Robbert Waltmann het eerste exemplaar van het jubileumboek “Durf”, over 100 jaar Woningstichting.

Annie Lengers werd op 8 november 1914 geboren. Ze maakte in haar leven twee wereldoorlogen mee, diverse economische crises en de opkomst van Nederland als welvarende, moderne natie. Op haar dertigste kwam ze naar Den Helder en belandde uiteindelijk in de Koningdwarsstraat, in een huisje uit 1888. Zo’n driekwart eeuw heeft de geboren Haarlemse daar gewoond, alvorens zij naar een nieuw appartement in gebouw De Baron aan het Julianaplein verhuisde. Daar kostte het haar enige tijd om te wennen, maar uiteindelijk had ze het erg naar haar zin, zo verklaarde ze in het boek Durf.

Annie Lengers was tot het einde toe scherp van geest en opgeruimd van karakter. Ze maakte graag een praatje en ging tot op hoge leeftijd zaterdags een wandeling maken naar de zaak van Mooij Modes, waar ze ooit werkte, om een kopje koffie te drinken. Aan een verzorgingstehuis moest ze niet denken. “Nee hoor, dat is niks voor mij.”

(bron: Samen bouwen aan Den Helder)

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

5 reacties

  1. Ja, ik denk dat wanneer je ernaar wilt kunnen streven om zeer oud te worden je ten eerste zelf een zeer ´vlak´ leven moet willen gaan leiden, vormen van plezier vanuit een soort automatisme (of autisme, mijzelf onbekend) volledig links moet willen laten liggen (het bekende;´doe maar gewoon want dan doe je…´ enzovoorts) maar bovenal dat het vooral betekent dat je vanaf het moment dat je dan eindelijk eens iets kán gaan doen (of zoals in dit geval zoals het toch lijkt ´moet´ gaan doen) dat betrekking heeft op al je verdere aspiraties en mogelijkheden als mens en aldus betrekking hebbende op ´de oneindige wereld´ van de eventueel te exploiteren individuele creativiteit, ja, dat je dan…de behoefte moet voelen…om een kopje koffie te gaan drinken…bij je oude werkgever.

    1. Wat is er mis met mensen die de voorkeur geven aan een eenvoudig en weinig avontuurlijk leven….? Niet ieder individu heeft de behoefte om zichzelf creatief te ontplooien, zoals u die kennelijk wel hoog in het vaandel hebt staan. Bovendien: oud worden is meestal geen streven of een keuze, maar iets dat je overkomt door een bepaald genenpakket dat je met je meedraagt. Sommige ouderen ervaren dat als een enorme last. Kortom, u gaat wel heel kort door de bocht met uw kritische beschouwing van het fenomeen ‘oud worden’ in het algemeen en Annie Lengers in het bijzonder. Enig gevoel voor nuance is wel op zijn plaats, dunkt me…..

    2. Halve gare, tijd dat je een keer het GGZ gaat bezoeken voor een consult

  2. Mevrouw Lengers rust nu in vrede en dat is dik verdiend. Het was een goed mens!

Wellicht ook interessant

Back to top button