Kop van Noord-HollandZakelijk

Vijf opgaven voor innovatie Noordkop volgens Rabobank en ondernemerskoepels

Advertentie:

Regio Noordkop – De Rabobank en de ondernemersverenigingen van Hollands Kroon, Den Helder, Texel en Schagen hebben vijf centrale opgaven benoemd, die volgens hen noodzakelijk zijn om de economie van Noord Holland Noord te versterken en toekomstbestendig te maken. Het einddoel is om bij te dragen aan brede welvaart. Op dinsdag 25 april om 19.30 uur wordt het rapport gepresenteerd in De Kampanje op Willemsoord in Den Helder. Er is dan een paneldiscussie met vier ondernemerskoepels vanuit de Kop van Noord-Holland; de Ondernemers Federatie Hollands Kroon (OFHK), Ondernemers Vereniging Den Helder (OVDH), het Texels Ondernemers Platform (TOP) en de Ondernemers Federatie Schagen (OFS).

Vijf opgaven uit het onderzoek

  1. Kies scherp voor nieuwe economische activiteiten die aansluiten bij de specialismen van de regio, potentie hebben voor de toekomst, rekening houden met de omgeving en daarmee toekomstbestendig zijn. Faciliteer ondernemers die hierin actief zijn of worden, en die willen investeren en innoveren. Deze vernieuwende activiteiten zijn: Veredeling van zaad en bloembollen, Energy & Health, Blauwe Economie, Bouw- en Onderhoudseconomie, en Digitalisering.

  2. Verbeter de regionale samenwerking. Het is zaak dat zowel ondernemers, lokale overheden als onderwijsinstellingen met elkaar in contact treden en gedeelde visies vormen en bruggen slaan. De regio doet er goed aan om hiervoor een organisatie voor op te richten, zoals een economic board, of een bestaande organisatie in te zetten. Ontwikkelbedrijf Noord-Holland Noord en Economisch Forum Holland boven Amsterdam zijn hierbij belangrijke partijen.

  3. Behoud de balans met brede welvaart. Zorg ervoor dat het economische, ruimtelijke en sociale beleid gevoerd wordt vanuit het kader van brede welvaart. Doorbreek hiervoor de kokers, maak de samenhang en conflicten tussen beleidsterreinen inzichtelijk en maak op basis daarvan expliciete keuzes.

  4. Werk aan de ruimtelijke randvoorwaarden; meerdere wegverbindingen, het openbaar vervoer en het elektriciteitsnet van de regio hebben een impuls nodig. Daarnaast zijn er simpelweg meer huizen nodig, liefst in kleinschalige projecten, volgens het model van organische groei. Dit zijn voorwaardelijke ontwikkelingen die de nieuwe economische dynamiek mogelijk maken en het gebied aantrekkelijker maken om te wonen en werken.

  5. Verbind jongeren aan de regio. Maak jongeren en jongvolwassenen sneller en beter bekend met de mogelijkheden die het bedrijfsleven te bieden heeft. Zorg voor het juiste onderwijs en stageplekken bij bedrijven van de nieuwe economie. Ondernemers zouden zich meer moeten laten zien en de regionale economie moeten etaleren

Over het onderzoek

Circa 50 ondernemers en vertegenwoordigers van overheden en kennis- en onderwijsinstellingen hebben meegewerkt aan dit onderzoek van RaboResearch, het economisch kennisinstituut van Rabobank. Het rapport is inmiddels aangeboden aan Harmen Krul, het onlangs benoemd tweede kamerlid uit de Kop van Noord-Holland, burgemeester Anja Schouten van Alkmaar, Friso de Zeeuw van het Economisch Forum Holland boven Amsterdam en Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk.

Het onderzoek is in drie onderdelen uitgevoerd. Eind vorig jaar hebben de onderzoekers interviews gehouden met achttien eigenaren of bestuurders van vijftien toonaangevende bedrijven, kennisinstellingen en overheidsorganisaties in Noord-Holland Noord. In januari 2023 is er met studenten een gesprekstafel georganiseerd. Vervolgens zijn er nog in dezelfde maand twee gesprekstafels geweest met belangrijke stakeholders in de regio: bedrijven, opleidingsinstituten, investeerders en gemeentelijke overheden. Op 31 januari 2023 ging men ten slotte in dialoog met de ledenraadsleden en commissarissen van de coöperatie Rabobank Noord-Holland Noord.

Op basis van de verkregen informatie geven de onderzoekers hun bevindingen weer in vijf opgaven voor Noord-Holland Noord. Ze illustreren deze uitkomsten soms met rapportcijfers die de deelnemers aan de gesprekstafels gaven. Daarmee geven ze volgens RaboResearch weer hoe er in de dialogen is gesproken, maar men maakt wel de kanttekening dat het geen wetenschappelijk harde cijfers zijn. De opgaven zijn los beschreven in het rapport, maar kennen ook onderlinge samenhang en deels overlap.

Het onderzoek “Noord-Holland Noord als tuin van innovatie, vijf opgaven voor een toekomstbestendige economie” is uitgevoerd door RaboResearch, in opdracht van de coöperatie Rabobank Noord-Holland Noord. Alle bevindingen in dit onderzoek komen voor rekening van Rabobank.

Het volledige onderzoek is te lezen via de website.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button