Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Poldertuin en Kruiszwin in Anna Paulowna

Advertentie:

We zijn er weer, na een lange winter, met de zomerse wandelrubriek. Eigenlijk is wandelen iets wat je het hele jaar kunt doen (en dat doen wij ook), maar voor een rubriek met een praatje en een plaatje vind ik zomerse taferelen fotogenieker. Struiken en bomen zijn van groen voorzien, bloemen geven kleur in het buitenleven en dus kies ik het tijdvak van mei tot oktober. Plan was te starten met Den Helder, waar ik in 2021 mee afsloot; er kwam echter wat anders op het wandelpad.

De Poldertuin in Anna Paulowna, wie kent het niet? Nou, met het schaamrood op de kaken moet ik bekennen dat ik er vaak over las en nooit die kant op was geweest. Een bezoek half april aan de bloemendagen met mozaïeken bracht de kennismaking met de Poldertuin. Deze bevindt zich aan de Molenvaart, schuin tegenover het winkelcentrum met volop parkeergelegenheid.

1885?
Bij de ingang staat een informatiebord en daarop is te lezen, dat de tuin al heel lang bestaat. Volgens het bord is deze in 1885 ontworpen door tuinarchitect Jan David Zocher, die leefde van 1791 tot 1870. Het is nog vroeg, maar ik ben helder; de tuinarchitect zou de tuin 15 jaar na zijn dood hebben ontworpen? Dat is een strak kunstje uit het hiernamaals! Via internet vind ik uit dat het 1855 moet zijn, een kleine vergissing op het bord bij de ingang. De tuin bestaat al 167 jaar, tjonge!

Deze miniversie van de Keukenhof heeft kleine paadjes lopen tussen de bloembedden en hierin groeien voornamelijk tulpen. Daarnaast zijn er ook narcissen, krokussen en hyacinten. Overal staan bordjes met de namen van de bol- en knolgewassen. De kleurenpracht van al de bloeiende bloemen is al goed zichtbaar vanaf de weg, maar als je er met je neus bovenop staat is het waanzinnig. We zien dat tulpen naast mega veel kleuren ook veel uitvoeringen kennen. De hoogte, de grootte van de bloem en zelfs de bladvorming is heel verschillend. Sommige blaadjes lijken op veertjes!

Naast de info over het groen, staan er borden met poëzie door de hele tuin. Sommige rijmen, dat doet mij altijd veel goed, en sommige niet. De mooiste vind ik die van de 7-jarige Aaron Smit, die inmiddels misschien wel 8 jaar is geworden; lees zijn gedicht (zie foto) en u begrijpt wat ik bedoel.

Kruiszwin
Achterin de Poldertuin is een klein stukje bos en een brug over het water brengt ons naar Kruiszwin. Een natuurgebied met watertjes, bosjes, riet- en grasland. Er lopen diverse ‘paadjes’, gekortwiekt gras zeg maar, door het gebied en bruggetjes daar waar water is. Het is rustig op het gekwetter van vele vogelgeluiden na; zoals gewoonlijk horen wij ze wel en zien we ze nauwelijks. De vogels verstaan ook de kunst van het ‘niet poseren’, oftewel de lens uitvliegen net als de telefoon ze in beeld heeft. Zo ook de vlinders, die we tegenkomen, hoewel er eentje is met model-ambities en die gaat er eens mooi voor zitten!

Op internet lazen wij dat er twee ijsvogelwanden zijn in het gebied, het was ons echter niet duidelijk waar we deze konden zien. En de ijsvogels hebben we ook niet gezien, dus misschien moeten wij ons in de toekomst eens aanmelden voor een excursie. Deze worden regelmatig gehouden en de eerste is al op zondag 8 mei, meer informatie hierover en over de Poldertuin via onderstaande linken.

https://www.landschapnoordholland.nl/activiteiten/excursies/ontdek-struingebied-kruiszwin-bij-anna-paulowna
https://poldertuin.mystrikingly.com/

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

1 reactie

  1. Dit rondje hebben wij ook gelopen. Heel verrassend. Maar bij ons was alles kurkdroog en waren de watertjes in Kruiszwin helemaal opgedroogd. Maar blijft een leuk rondje.

Wellicht ook interessant

Back to top button