Hollands KroonRegio Noordkop

Mini-documentaires oorlogsmonumenten op Regio Noordkop TV

Advertentie:

Hollands Kroon – Verspreid door de gemeente Hollands Kroon liggen verschillende gedenkplaatsen voor de Tweede Wereldoorlog. Op vier april gingen in Hippolytushoef drie mini-documentaires over de geschiedenis van deze monumenten in première. Belangrijkste doel: de herinnering aan de oorlog in leven houden. Initiatiefnemer Peter Sasburg komt uit West-Friesland en maakte eerder vergelijkbare documentaires over gedenkplaatsen in die regio.

De komende dagen zijn de drie documentaires meerdere keren te zien via Regio Noordkop TV. Klanten van Ziggo vinden dit kanaal op voorkeuze 41, klanten van KPN op 1463. Uiteraard is Regio Noordkop TV ook via deze website en onze gratis app te bekijken. Een overzicht van alle frequenties is via deze link te bekijken.

De drie mini-documentaires die worden uitgezonden zijn:

Marten Snoodijk
Het oorlogsmonument in Hippolytushoef voor verzetsheld Marten Snoodijk. Marten Snoodijk is geboren op 17-3-1914. Hij is doodgeschoten door de Duitse commandant Jürgen Hinrichsen op Wieringen op 26 april 1945. De bijnaam van de Duitse commandant was ‘het scheermes’. Locatie: Begraafplaats Zandburen – Noordburenweg 15, 1777 NB Hippolytushoef.

Westerland
Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Wieringen aan de 27 burgers, die tijdens de jaren 40-45 zijn omgekomen. Locatie: Westerlanderlaan, 1778 KT Westerland.

Joods Werkdorp
Het namenmonument op het terrein van het voormalig Joods Werkdorp maakt onderdeel uit van het Herdenkingsmonument 1989. Het bestaat uit een halve cirkel van staal om de bestaande stenen zuil heen. Op die halve cirkel zijn 197 herdenkingssteentjes gelegd met de namen van 197 vermoorde joodse vluchtelingen, afkomstig uit het Joods Werkdorp. Locatie: Voormalig Joods Werkdorp Nieuwe Sluis – Nieuwesluizerweg 42, 1774 PE Slootdorp.

De eerste uitzending is zondag 1 mei om 19.00 uur. De eerste herhaling is om 22.00 uur en ook in de dagen tot en met 4 mei zijn de documentaires regelmatig te zien.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button