Hollands KroonPolitiek

7 miljoen voor energieneutraal maken gemeentelijke gebouwen

Advertentie:

Hollands Kroon – Het college B&W van de gemeente Hollands Kroon stelt de gemeenteraad voor om een bedrag van €6.712.000,- beschikbaar te stellen voor het energieneutraal en aardgasloos maken van 15 gemeentelijke gebouwen. Dat moet gebeuren tussen nu en 2031. Het geld is onder andere nodig voor isolatie, het plaatsen van zonnepanelen, warmteopslag en het installeren van aanwezigheidsdetectie voor automatische lampen en dergelijke.

De gebouwen die in aanmerking komen voor de verbouwingen zijn de multifunctionele accommodaties in Anna Paulowna en Kreileroord, het Kroondomein, de gemeentewerf in Wieringerwerf, vijf brandweerkazernes, drie gymzalen en drie havengebouwen. Niet overal zijn dezelfde maatregelen nodig natuurlijk. De gemeentewerf in Wieringerwerf is pas vorig jaar opgeleverd en is dus qua isolatie en moderne milieuvriendelijke oplossingen een stuk verder dan bijvoorbeeld een oud havengebouw.

strong>Deels verplicht
Een deel van de maatregelen die de gemeente gaat uitvoeren komen voort uit Europese wetgeving. In 2012 is de Energie-Efficiency Richtlijn (EED) aangenomen, die bepaalde energiemaatregelen controleert via een audit. De EED maatregelen voor de 15 gebouwen in Hollands Kroon kosten in totaal €816.954,-. Dat bedrag is opgenomen in het totaalbedrag. Hollands Kroon wil graag meer doen en ziet voor zichzelf een voorbeeldfunctie weggelegd. In de ‘Transitievisie Warmte’ beschrijft de gemeente hoe zij in 2050 geheel gasloos en energieneutraal willen zijn.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button