Den HelderUitgaan

Excursie langs broedende vogels bij Balgzand

Advertentie:

Den Helder – Het broedseizoen is volop aan de gang en dat is een spannende tijd. Normaal gesproken is Balgzand afgesloten voor publiek, maar tijdens deze excursie op zaterdag 13 mei kunnen bezoekers mee met gidsen van Landschap Noord-Holland om zelf alle vogels te zien en de bijzondere sfeer te beleven.

Naast Balgzand zijn er maar weinig andere plekken in Noord-Holland waar zoveel vogels bij elkaar te zien zijn. Hier begint de Waddenzee, die helemaal doorloopt tot Denemarken. Broedvogels zoals de lepelaar, tureluur, kluut, visdief, scholekster en maar liefst vier soorten meeuwen, broeden hier graag op de schorren langs de dijk. Dat doen zij vlakbij hun rijk gedekte tafel: de wadbodem. Ook biedt Balgzand een goede rustplaats voor trekvogels, zo goed dat ze soms zelfs hun reis naar het noorden nog wat uitstellen. Is hun verenkleed al gewisseld naar het zomertenue, dan valt er veel te genieten.

Tijdens de excursie wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de schor, waar de meeste vogels zitten. Er zijn leenfietsen bij het vertrekpunt aanwezig. De fietstocht heen en terug is ongeveer vijf kilometer. Onderweg wordt er gestopt bij een uitkijkpunt boven op de dijk, met uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor. Daarnaast is een telescoop aanwezig.

Reserveren
Aan de mensen die een verrekijker hebben, wordt gevraagd die mee te nemen. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder. Geïnteresseerden kunnen vooraf een plekje reserveren via gaatumee.nl. Ter plekke aansluiten is ook mogelijk, al dient dan wel contant en gepast betaald te worden.

De excursie vindt zaterdag 13 mei van 13:45 tot 16:15 uur plaats. Informatiecentrum ’t Kuitje aan Oostoeverweg 80 vormt het vertrekpunt.

Toon meer

Nadia Krijns

Nadia is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Julianadorp. Ze is bereikbaar via nadia@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button