Den HelderVideo

Ingang Baljuwstraat Schooten Plaza vanaf 20:00 gesloten vanwege overlast (video)

Advertentie:

Den Helder – Overdag lijkt er meestal geen vuiltje aan de lucht in winkelcentrum Schooten Plaza, maar ’s avonds is dat een ander verhaal. De politie kreeg de afgelopen week meerdere meldingen van overlast in de passage. Een hek sluit nu na 20:00 het overdekte gedeelte vanaf de ingang aan de Baljuwstraat tot en met de bankjes in het midden af. Hiermee hoopt het winkelcentrum de overlast in ieder geval tijdelijk op te lossen.

In overleg met de wijkagenten en handhaving moet het hek ervoor zorgen dat er ’s avonds niet meer gehangen kan worden bij de bankjes in het winkelcentrum. Ook moet het helpen bij de handhaving, doordat handhavers potentiële overlastgevers nu makkelijker kunnen aanspreken. “Het is een open passage”, legt de voorzitter van de winkeliersvereniging, Jacco Kat, uit, “en dat houdt in dat iedereen hier makkelijk kan komen, maar ook dat ze zo weer weg zijn.” Met het hek is dat nu dus niet meer mogelijk.

Kat is niet blij met de maatregel, maar het is volgens de winkelier wel noodzakelijk om de acute problemen te verhelpen. Daarnaast is volgens hem een gerichte aanpak nodig: “ik denk dat het helpt als de politie de jeugd om wie het gaat in kaart brengt en in gesprek gaat met de ouders.” De winkelier ziet het als een tijdelijk probleem. “Ik ga ervan uit dat de handhavers het uiteindelijk weten op te lossen.”

Niet alleen handhaven
Harrie Spek van Wijkplatform de Schooten plaatste een foto van het hek op sociale media en raakte in gesprek met omwonenden. Handhaven is volgens hem slechts een deel van de oplossing. “Natuurlijk moet er gehandhaafd worden, maar daar houdt het niet bij op, er moet meer gebeuren”, zegt Spek. “Ik sprak iemand die als tiener zelf al merkte dat er weinig te doen was hier in de buurt en dat is nu dus nog steeds zo!”

Als het aan Spek ligt komt er dus een plan dat er in samenwerking met alle partijen voor zorgt dat jongeren zich minder vervelen. Zo zijn ze volgens Spek minder geneigd overlast te veroorzaken. Volgens Kat is dat ingewikkeld. “Niet alle groepen willen naar dezelfde plek toe. Er komt al een plek bij in de Schooten, maar daar willen waarschijnlijk niet alle jongeren naartoe.”

Dat er iets moet gebeuren, zowel op het gebied van handhaving, als op het gebied van jongerenwerk, zijn Kat en Spek met elkaar eens.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

7 reacties

  1. Waarom zouden tieners bezig gehouden moeten worden, is dat wat ze willen? Hebben ze geen thuis dan? Ze moeten leren dat ze van andermans spullen af moeten blijven. Zo niet, dan door naar bureau Halt.
    En zeker ook de ouders erbij betrekken, er is duidelijk thuis iets mis gegaan met de opvoeding.

  2. Als de overkapping is verwijderd; is de hangplek niet meer interessant 😉

    1. Met het weghalen van de overkapping doe je wel de winkelende mensen tekort. Beter is om de oorzaak van de overlast rigoureus aan te pakken.

  3. Die Harrie Spek snapt het (gelukkig) Dat soort mensen die zoeken naar een goede oplossing hebben we nodig in de samenleving.

  4. De heer Spek van het wijkplatform De Schooten plaatst een foto van een hek dat uit nood is opgesteld voor het winkelcentrum De Schooten Plaza op de sociale media en krijgt zo met een knip van de vinger alle aandacht op zich gericht. Ook concludeert de heer Spek wanneer hem om uitleg wordt gevraagd dat ´er gewoon niets te doen is ́ voor jongeren in de omgeving van het winkelcentrum. De inwoners van De Schooten zouden in actie moeten komen via het aanbieden van oplossingen omdat er jeugd in hun wijk is die overlast veroorzaken. De inwoners zouden zich moeten afvragen: welke jongeren zijn het nu precies, welke groepen, van welke leeftijd zijn ze en is ergens een plek voor een bepaalde groep te creëren waar ze zich prettig en op hun gemak voelen. Dat zijn de vragen die we ons volgens de heer Spek zelf moeten stellen.
    Nee, me dunkt dat er een eenvoudiger en eerlijker antwoord op deze ́problematiek ́ bestaat; er bestaat namelijk al meer dan voldoende aan afleiding in de huidige tijd die perfect past bij de interesses van de betreffende personen. En ´de jeugd ́ die vernielingen pleegt gaat bovendien over toelaatbare grenzen heen door de publieke eigendommen te vernielen en dat feit zou niet beloont moeten worden met zoveel aandacht en een zoektocht, van nota bene de gedupeerden zelf, naar vriendelijke oplossingen maar met de les dat degene die iets vernielt vervolgens de kosten van die vernieling linksom of rechtsom zal moeten vergoeden. Elke jongere zit vandaag voortdurend op zijn telefoon óf speelt games met elkaar, kijkt u maar eens wat beter om u heen, meneer Spek. Het is hier ongepast om u als een soort jaren ́70 gladiator voor een kleine groep onruststokers op te stellen. Jongeren willen bovendien niet meer uitgaan maar lekker inactief chillen met vrienden thuis, zij krijgen bovendien al veel aangereikt via scholen, ouders, gemeente en landelijke regelingen en worden zo misschien nog passiever. De disco ́s en het bruisende uitgaansleven zijn namelijk uit Den Helder verdwenen omdat de jongeren weg bleven en er geen geld meer te verdienen viel, niet andersom. Oplossingen voor jongeren zoeken doe je bovendien omdat je wil anticiperen of een sociaal bewogen persoon bent en de behoefte voelt om voor je medemens te zorgen. Niet vanuit opportunisme of als drukmiddel naar de gemeenschap wanneer iemand de grenzen van betamelijkheid niet meer ziet en over de schreef gaat.

Wellicht ook interessant

Back to top button