Sport

Niek Schaap wint zijn eerste Speedwaywedstrijd

Advertentie:

Zolder – Een bijzonder moment voor speedwaycoureur Niek Schaap uit Julianadorp. Afgelopen zondag won hij zijn eerste Speedwaywedstrijd in het Belgische stadje Zolder. Na een aantal seizoenen deel te hebben genomen aan ijsspeedwaywedstrijden probeert Niek het nu ook op de gravelbanen. Met succes: bij de Rookies, de beginnende coureurs, won Schaap op één na alle heats. Tegen motorrijders uit Nederland, Duitsland, België en Roemenië stond de Dorper coureur zijn mannetje.

In de finalerit leek het even mis te gaan: zijn motor kwam slecht op gang en daardoor ging Schaap als laatste de eerste bocht in. Na een goede inhaalrace over vier rondes kwam Schaap echter als eerste over de finish. “Deze eerste wedstrijd smaakt naar meer”, vertelde Schaap na afloop.

Vader Johan Schaap (52) startte in dezelfde klasse en werd vierde. Johan reed zijn laatste regulaire wedstrijd in 2007 en mocht als herintreder bij de beginnende coureurs rijden. Johan na een nachtje slapen “Ik voel nu weer alle spieren. Vooral de linkerkant.”

Er zitten wel wat verschillen tussen de ‘gewone’ speedway en ijsspeedway, volgens de coureur. “Niet meer plat door de bocht, maar tegensturend en driftend door de bocht. Geen versnelling. Elke heat vier ronden het gas er vol op.” Dat laatste geldt zeker, de motoren hebben namelijk geen remmen. Vooral het bochtenwerk kan spectaculair zijn: de voorband is beduidend smaller van formaat dan de achterband, waarmee slippend de bochten worden genomen. Speedway is in Nederland geen bijzonder populaire sport, maar heeft een toegewijde fanschare. De sport wordt met name in Duitsland, Denemarken, Polen en Groot-Brittannië beoefent.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button