Hollands Kroon

Middeleeuwse kinderschedel gevonden in Vatrop

Hollands Kroon – In het buurtschap Vatrop op Wieringen vond afgelopen weekend een archeologisch onderzoek plaats. Op de hoogste locatie van het oostelijk deel van het voormalige eiland was de oude bebouwing gesloopt om plaats te maken voor een moderne gezinswoning. Dit gaf archeologen de kans om op deze hoge, droge en dus veilige plek te zoeken naar archeologische vondsten. De meest onverwachte vondst kwam op het eind van de dag. Bij het uitgraven van een van de middeleeuwse kuilen werd onderin een deel van een menselijke schedel gevonden.

Het bleek te gaan om de schedel van een kind. Dit kon aan de melktanden worden gezien. Bij de schedel zijn slechts enkele mensenbotjes gevonden, de rest van het skelet was afwezig. De vondst is verrassend, omdat in de christelijke tijd op dit deel van Wieringen alle gedoopte mensen na overlijden in of om de Michaëlskerk in Oosterland werden begraven. Het zou zodoende kunnen gaan op een voorchristelijk kindergraf of een offer in de vorm van een jong mens. “De Friezen die dit gebied bevolkten in de vroege middeleeuwen hielden er voorafgaand aan hun bekering andere gebruiken op dan na hun kerstening. Misschien is dit mysterie wel een nog onbekend heidens ritueel”, speculeert de gemeente Hollands Kroon.

De restanten van de schedel worden in de komende tijd natuurwetenschappelijk onderzocht om datering, leeftijd en herkomst te kunnen bepalen. De opgraving is uitgevoerd door de AWN, de landelijke vereniging van amateurarcheologen in samenwerking met beroepsarcheologen. Over enige tijd verschijnt een verslag.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button