Den HelderPolitiek

Verbouwing Noordwest Ziekenhuis: Kleiner en duurzamer

Advertentie:

Den Helder – De vernieuwing van het ziekenhuis in Den Helder moet in 2024 afgerond zijn, maar is al in volle gang. Al zo’n 85% van de centrale installaties zijn vervangen en de nieuwe afdeling acute zorg is al in gebruik genomen. Als alles is afgerond heeft Den Helder straks een kleiner, efficiënter en vele male duurzamer ziekenhuis.

Dit vertelde het bestuur van Noordwest Ziekenhuisgroep dinsdagavond tijdens de commissievergadering Maatschappelijke Ontwikkeling. Stefan Kroese, voorzitter van de raad van bestuur wist tevens te vertellen dat Noordwest tot dusver goed in staat is geweest om tijdens de coronapandemie de acute zorg en de oncologie als gebruikelijk voort te zetten. Dit was niet in alle Nederlandse ziekenhuizen het geval. Toch is het tijd voor modernisering van de faciliteiten.

Voorzitter Stefan Kroese tijdens de vergadering disndagavond

Onderdeel van de reeds gerealiseerde vernieuwingen is de CV ketel die nog uit de jaren tachtig dateerde. Volgens Jurgen Sernee, lid van de raad van bestuur van Noordwest Ziekenhuisgroep “sloeg dit nergens meer op” in termen van duurzaamheid. Hiermee is dus al een enorme inhaalslag gemaakt. Dit zelfde geldt voor de luchtbehandeling die vernieuwd is. Bij de oude installaties ging jaarlijks ongeveer een miljoen liter water verloren. Omdat het gaat om een gebouw uit de jaren 80 is er ook sprake van asbest die nog gesaneerd moet worden.

Jurgen Sernee vertelt over de planning

Vanaf het einde van 2021 zal het ziekenhuis gefaseerd worden verbouwd. Dit is volgens Sernee te vergelijken met een grote schuifpuzzel, omdat het ziekenhuis gewoon normaal zal moeten blijven functioneren. Afdelingen worden daarom tijdelijk verplaatst, verbouwd en weer terug geplaatst. In 2024 moet dit proces zijn afgerond, waarna ook delen van het ziekenhuis die niet meer nodig zijn gesloopt kunnen worden. Digitalisering, verder voorspoedigd door de coronocrisis, maakt namelijk dat meer zaken op afstand kunnen worden gedaan.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button