Kop van Noord-HollandOverige

Juliana combineert taallessen met beroepsopleiding

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Wie in Nederland komt wonen en de taal leert, wil vaak ook doorleren voor een leuke baan. Zo ook Juliana Chiliano uit Brazilië, die momenteel haar taalles combineert met een opleiding Individuele Basiszorg. Zij heeft zelf een stageplaats gevonden bij Aristo Zorg, waar Sanne Lokker (opleider Zorg & Welzijn) haar begeleidt. Zo combineert zij nu het leren van de taal met het leren van een mooi vak.

Er hebben ongeveer 1000 volwassenen Nederlandse les bij de afdeling Educatie van het ROC Kop van Noord-Holland en van deze cursisten wil een groot deel graag de arbeidsmarkt op. Om sneller te kunnen gaan doen wat bij hen past, is het mogelijk om twee cursussen tegelijkertijd te volgen. Zo worden de cursisten onder andere gewezen op de mogelijkheden via de Nationale Zorgklas, waarmee ze in de praktijk de opleiding Individuele Basiszorg niveau 2 volgen. Zo ook Juliana Chiliano, die zelf haar stageplaats vond bij Aristo Zorg.

Juliana is dankbaar voor de kans die ze krijgt: “Ik heb in Brazilië gewerkt in de administratie, nadat ik de business school op hbo-niveau had gedaan. Ik wilde altijd al met mensen werken. Ik zit nu twee jaar op Nederlandse les bij het ROC. Dat de docenten hebben meegedacht over welke opleiding ik zou kunnen volgen, vind ik erg fijn. Zo kwamen we op de mogelijkheden van de Nationale Zorgklas. Ook boden ze mij eigenlijk een derde cursus aan die ik óók volg, namelijk Nederlands in de zorg. De termen die worden gebruikt zijn heel specifiek en soms is er ook geen andere vertaling voor, dus leer ik nu ook een keer per week de zorgtermen. Daar ben ik dankbaar voor.”

Opleider Zorg & Welzijn Sanne voegt toe: “Ik werk graag samen met de studenten. We kijken bijvoorbeeld samen naar wat er nou wordt gevraagd bij de verschillende opdrachten. Voor anderstaligen zoals Juliana is de opleidingsstof net wat ingewikkelder, dus dan besteden we daar extra aandacht aan. Het gaat bij Juliana heel goed, we zijn al aan het kijken of ze kan doorstromen naar verzorgende IG niveau 3 in plaats van Helpende Zorg & Welzijn niveau 2. We bekijken per persoon wat diegene kan en wil en of wij dat samen kunnen bieden.”

Ook lessen combineren
Om de studenten zo goed mogelijk te ondersteunen, wordt gekeken hoe de lesstof aan elkaar wordt geknoopt. Zo hebben de studenten van deze opleiding één keer per week online les van een docent Verpleegkunde en voeren zij vervolgens praktijkopdrachten uit bij hun leerwerkplek. Tijdens de Nederlandse les wordt het huiswerk voor de ‘zorgles’ voorbesproken. Daarna worden eventuele struikelblokken samen bekeken. De lesgevende docent gaat ook langs op de leerwerkplek om met de begeleiders te bespreken wat de student extra zou kunnen gebruiken in de les. Zo wordt het voor de student als het ware één opleiding.

Onderwijsgroep Noordwest-Holland
Het ROC Kop van Noord-Holland is via de bedrijfsopleider van het ROC en het Clusius College, Onderwijsgroep Noordwest-Holland, aangesloten bij de Nationale Zorgklas, waarbij verkorte leertrajecten worden aangeboden en gesubsidieerd en daardoor gratis kunnen worden aangeboden. Onderwijsgroep Noordwest-Holland staat voor een leven lang leren.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button