Hollands KroonPolitiek

Raad van State buigt zich volgende maand over reactieve aanwijzing datacenter

Adverentie

Hollands Kroon – De gemeente Hollands Kroon en de provincie komen er definitief niet onderling uit en laten de Raad van State uitspraak doen over de reactieve aanwijzing tegen het bestemmingsplan voor deelgebied B1. De zitting is gepland op 11 juli aanstaande. De provincie wil dat de gemeente het bestemmingsplan wijzigt zodat het verkeer van Agriport niet langs de kruising Koggenrandweg-N239-Coppershorn mag gaan.

De gemeente vindt de verkeersveiligheid echter nu al voldoende geborgd. In het bestemmingsplan staat, via een amendement, een ‘voorwaardelijke verplichting’: Verkeer van Agriport mag gebruik maken van de kruising indien zolang dit geen nadelige effecten heeft op de veiligheid. Het bestemmingsplan staat een afwijking van het verbod toe als er voldoende maatregelen zijn genomen die een veilige verkeersafhandeling garanderen.

Uitspraak en bestuurlijke verhoudingen
De provincie gaf de gemeente hierop een reactieve aanwijzing, waarin zij aangaf dat zij van mening is dat de verkeersveiligheid hiermee onvoldoende geborgd is. Daarop liet Hollands Kroon weten dat zij in gesprek zal gaan met het provinciale bestuur om te komen tot een oplossing, zodat de reactieve aanwijzing kon worden ingetrokken. Dit is niet gelukt: “Verdere vertraging van de procedure vinden wij onwenselijk. Alles overziend is het voor alle partijen beter om de behandeling van het beroep doorgang te laten en de uitspraak van de Raad van State over deze kwestie af te wachten”, zo laat het college van Hollands Kroon nu aan de gemeenteraad weten.

Na de zitting heeft de Raad van State een termijn van zes weken om te komen tot hun oordeel. Als de provincie gelijk krijgt zal er een nieuw bestemmingsplan moeten worden vastgesteld. Het is nog maar de vraag hoe dat, gezien de nieuwe samenstelling van de raad, zal verlopen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button