112Hollands Kroon

Advocaat over steekpartij op Polderse Kermis: “Beter voorbeeld van noodweer heb ik nog niet meegemaakt”

Adverentie

Alkmaar/Anna Paulowna – Heeft de 19-jarige Lorenzo H. zich schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag of handelde hij uit zelfverdediging? Op deze vraag moet de rechtbank in Alkmaar de komende twee weken een antwoord gaan vinden. H. moest donderdag voorkomen omdat hij verdacht wordt van een reeks feiten, waarvan het neersteken van een jongen op de kermis van Anna Paulowna op 22 juli 2022. De dunne darm van het slachtoffer zou daarbij zijn geraakt, en hij liep een inwendige slagaderlijke bloeding op.

Daarnaast zou H. op het station van Schagen een bromfiets hebben gestolen, en nam hij uit een Alkmaarse supermarkt een blikje Redbull mee zonder af te rekenen. Daardoor kwam hij een dag later in conflict met de manager van een supermarkt en deelde H. een aantal tikken uit. Maar ook in die zaak stelde advocaat Ruut Verhoeven dat er sprake is geweest van zelfverdediging. H. gaf tijdens de zitting de diefstal van de bromfiets wel toe.

De 19-jarige verdachte zou op 22 juli al een tikkeltje gespannen zijn geweest, omdat hij een conflict had met een aantal jongeren uit Schagen. Maar de groep waarmee hij op de kermis van Anna Paulowna in conflict kwam, zei H. niet te kennen. Hij zou verschillende keren hebben geprobeerd weg te komen uit de ruzie, maar reageerde op een klap tegen zijn hoofd door uit te halen met het mes dat H. naar eigen zeggen toevallig nog in zijn tasje had. Daarbij raakte hij het slachtoffer in zijn buik. De jongen zou vervolgens zes dagen in het ziekenhuis hebben gelegen.

Uitspraak
Volgens de officier van justitie was er weliswaar sprake van een noodweersituatie, maar had H. nooit een mes mogen trekken. Hij eiste uiteindelijk een jeugddetentie van 20 maanden waarvan 8 voorwaardelijk met een flink aantal voorwaarden, waaronder een behandelverplichting. Ruut Verhoeven vroeg om zijn cliënt van een aanzienlijk deel van de verdenkingen vrij te spreken. Daardoor zou zijn cliënt eigenlijk al veel te lang in voorarrest hebben vastgezeten. Daarom verzocht hij ook om zijn cliënt onmiddellijk vrij te laten, maar dat verzoek wees de rechtbank af. De uitspraak wordt gedaan op 15 juni.

Geschreven door: Joost Verhagen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

3 reacties

  1. met een mes op zak stappen is automatisch met voorbedachte rade…… naar het schavot met dat gajes, de straffen kunnen niet hoog genoeg zijn, dit soort gespuis krijg je meer en meer door dat softe linkse geknuffel

  2. Je steelt wat en dan kan je het een en ander verwachten en dan gooien op zelfverdediging… Toevallig een mes bij zich…zelfverdediging ja ja right. Ik ken de feiten niet zou dus niet mogen oordelen maar als ik dit lees… Ik denk een paar dagen cel….en een tik met fluwelen handschoen.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: