Hollands Kroon

Hof van Wieringen en Ulkediep in Hippolytushoef: al één jaar wonen en leven op je eigen manier

Adverentie

Hippolytushoef – De nieuwe woonlocaties Hof van Wieringen en UIkediep in Hippolytushoef werden officieel 15 juni 2022 geopend. Eerder die maand namen de eerste bewoners intrek in hun spiksplinternieuwe woning. Nu, een jaar later, kijken bewoners en medewerkers tevreden terug op het eerste jaar wonen en werken op deze nieuwe locatie.

De ouderenzorg van de toekomst vraagt om een nieuw concept voor wonen en zorg. Zorg moet anders worden georganiseerd. Het nieuwbouwconcept in Hippolytushoef is een mooi voorbeeld van hoe zorg anders georganiseerd kan worden. Vanuit het vertrekpunt ‘positieve gezondheid’ waarbij de regie zoveel mogelijk bij de bewoner en zijn of haar persoonlijke netwerk ligt. De woonlocaties en medewerkers van Woonzorgroep Samen faciliteren hierbij.

De beide locaties liggen naast elkaar en op loopafstand van alle voorzieningen. Een sociale woonomgeving waarin men elkaar kan ontmoeten en waar activiteiten met elkaar worden georganiseerd. Het is van belang dat bewoners hun eigen leven kunnen leiden, zoals zij dit altijd hebben gedaan. Juist omdat zij kunnen vertrouwen op ondersteuning en zorg die volgens afspraak wordt geleverd, maar ook altijd op niet geplande momenten kunnen oproepen in het geval van nood. In de twee gebouwen is plaats voor in totaal 64 ruime en zelfstandige tweekamerappartementen die geschikt zijn voor één of twee personen.

Wonen én werken in buurtjes
Niet alleen het gebouw is helemaal nieuw, ook is gestart met een nieuw zorgconcept ‘wonen in buurtjes’. Per acht appartementen zijn er buurtkamers, waar de bewoners bij elkaar kunnen komen. De bewoners bepalen wat er gebeurt op de buurtjes; De gezelligheid opzoeken in de buurtkamer, samen eten en wonen. Natuurlijk is er nog wel structuur. Het is veel minder in hokjes en veel meer vrijheid. Dat maakt het werken ook anders. Medewerker Petra van Schaik zou niet meer terug willen naar de oude situatie: “Door het werken in buurtjes heb je veel meer direct contact met de bewoners en weet je wat hen bezighoudt en wat ze nodig hebben.”

Geïnteresseerden die ook wel willen wonen in een van deze nieuwe locaties, kunnen contact opnemen met het Bemiddelingsbureau Zorg en Wonen via 088 619 4100. Voor informatie over het werken bij de woonlocaties kan teamleider Judith Raven worden benaderd op 088 619 4000.

Toon meer

Odessa Langeveld

Odessa is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Anna Paulowna. Ze is bereikbaar via odessa@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button