Ingezonden

Glasvezel internet, kabelinternet en DSL-internet: wat is het verschil?

Advertentie:

Wanneer je een internetabonnement wilt afsluiten voor thuis of op de zaak, heb je de keuze uit drie verschillende typen internetverbinding: DSL-internet, kabelinternet en glasvezel internet. Als je echter niet zo bekend bent met wat dat inhoudt, zie je waarschijnlijk alleen maar verschillende prijzen die je keuze wellicht beïnvloeden. Toch is het goed om te weten wat deze typen internetverbinding nu precies inhouden en wat de verschillen zijn. We leggen het uit in dit artikel.

Glasvezel internet

Glasvezel internet is het meest moderne type internetverbinding. Het is vernoemd naar het materiaal in de kabels dat de overdracht van data moet faciliteren: ultradunne vezels van glas. Met behulp van lasers worden lichtsignalen op zeer hoge snelheid door de kabels gestuurd. Dit biedt een supersnelle oplossing voor datatransport. Met glasvezel internet zijn dan ook de hoogste downloadsnelheden mogelijk, maar ook de hoogste uploadsnelheden omdat deze gelijk liggen aan de downloadsnelheid. Dat is uniek voor glasvezel internet. Ook is glasvezel internet superstabiel door de zeer ruime bandbreedte, die ervoor zorgt dat de kans klein is dat het netwerk overbelast raakt. Helaas kan echter nog niet iedereen gebruikmaken van glasvezel internet, omdat het netwerk nog uitgerold wordt. Bij veel Nederlanders kan dit echter wel al.

Kabelinternet

Kabelinternet werkt via de koperen televisiekabel. Via koper is het mogelijk om behoorlijk hoge downloadsnelheden aan te bieden: tot wel 500 Mbps, of soms zelfs nog hoger. Dat komt omdat het grootste deel van het kabelnetwerk tegenwoordig ook al uit glasvezel bestaat, op het laatste deel naar woningen toe na. Kabelinternet is ook behoorlijk stabiel. Dat mag ook wel voor een type internetverbinding waar je doorgaans flink voor moet betalen. Dat heeft één voorname oorzaak: per regio is er één beheerder van de televisiekabel en die laten geen concurrentie toe. Daardoor hebben ze een monopolie op kabelinternet en kunnen ze tot op zekere hoogte vragen wat ze willen. Daar komt bij dat je ook nog eens dat je als particulier gedwongen wordt om er een televisieabonnement bij te nemen.

DSL-internet

Bij DSL-internet wordt gebruikgemaakt van de aloude telefoonkabel. Dat is immers ook waar onze internetverbinding begonnen is: via de telefoonlijn. Dit is een verouderde techniek die zo z’n nadelen heeft. Om te beginnen zijn de maximaal haalbare snelheden via DSL-internet relatief laag. Ze raken net de onderkant van het aanbod van kabelinternet. In theorie is een downloadsnelheid van zo’n 80 Mbps mogelijk, met een aanzienlijk lagere uploadsnelheid. Het nadeel is echter dat de maximaal haalbare snelheid gestaag daalt naar mate je verder van de wijkcentrale vandaan zit, waardoor de downloadsnelheid die daadwerkelijk geleverd kan worden aan huis een stuk lager kan liggen. Daar komt bij dat DSL-internet het minst stabiele type internetverbinding is. Wat dan wel weer een pluspunt is van DSL-internet, is dat het relatief goedkoop is. Voor zeer kleine huishoudens waar bijvoorbeeld niet aan online gaming gedaan wordt, kan het voldoende zijn.

Zoals we al aan het begin zeiden, speelt je portemonnee mee in je keuze. Met een klein budget kom je al snel uit bij DSL-internet en heb je te accepteren dat dat niet de meest luxe keuze is. Met een wat ruimer budget kun je vaak kiezen, omdat de prijzen van kabelinternet en glasvezel internet niet zo veel van elkaar verschillen. In dat geval is glasvezel internet de beste keuze.

Toon meer

Reclame Regio Noordkop

Bovenstaand bericht is aangeleverd aan Regio Noordkop en voor plaatsing is betaald. Regio Noordkop is niet verantwoordelijk voor aard en inhoud van het bericht. Vragen over bovenstaand of soortgelijke berichten? Mail naar hoofdredactie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button