Hollands Kroon

Ontmoetingsmogelijkheden voor LHBTIQ+’ers in Hollands Kroon

Advertentie:

Anna Paulowna – LHBTIQ+’ers hebben momenteel geen enkele plek in Hollands Kroon waar ze naartoe kunnen voor vragen, advies of gezellig samenzijn. Nog steeds krijgen zij dagelijks te maken met fysiek en/of verbaal geweld. Hierdoor hebben LHBTIQ+’ers vaker te maken met depressieve klachten en gevoelens van eenzaamheid.

Op de enige middelbare school in de gemeente, RSG Wiringherlant, is in het schoolbeleid weinig tot geen aandacht voor gender- en seksuele diversiteit. Daarnaast is het COC Noord-Holland Noord niet actief in de gemeente. Ook zijn er in de gemeente geen sportclubs, hobbyclubs of horeca die iets speciaal voor LHBTIQ+’ers organiseren. Volgens onderzoek behoort 1 op de 15 mensen tot deze doelgroep. Dat zouden in Hollands Kroon ongeveer 3000 mensen zijn.

Ontmoetingsactiviteiten
Initiatiefnemers van het Regenboognetwerk Hollands Kroon, Wonen Plus Welzijn en de gemeente hebben met elkaar gesproken over het organiseren van ontmoetingsactiviteiten voor deze doelgroep. In 2024 worden er twaalf pilotbijeenkomsten georganiseerd, elke laatste zondag van de maand. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen ze elkaar ontmoeten, maar kunnen er ook sprekers langskomen of informatie gegeven worden door maatschappelijke organisaties. Daarnaast is Wonen Plus Welzijn aanwezig voor specifieke welzijnsvragen. Deze bijeenkomsten vinden verspreid over de gemeente plaats, waar telkens een ander deel van Hollands Kroon wordt bezocht. Zo zijn de bijeenkomsten voor zo veel mogelijk geïnteresseerden bereikbaar. Het streven is om per bijeenkomst minimaal tien mensen te bereiken.

Wethouder Lilian Peters geeft aan dat de gemeente benaderd is door inwoners, omdat dit ontbrak in de gemeente. Omdat de gemeente inclusiviteit hoog in het vaandel heeft vindt ze het belangrijk genoeg en de moeite waard om te proberen of er behoefte aan is. In het vierde kwartaal van 2024 wordt de balans opgemaakt en gekeken of de pilot over kan gaan in een structureel project.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button