Hollands KroonPolitiekVideo

Boeren Hollands Kroon vragen nieuwe college om hulp (video)

Advertentie:

Anna Paulowna – Al een aantal weken trekken de boeren het land in om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen. Ook in agrarische gemeente Hollands Kroon moet veel gebeuren en om hun noodkreet onder de aandacht te brengen trokken de boeren naar het gemeentehuis in Anna Paulowna om daar een motie én landbouwproducten aan te bieden aan raad en college.

Eén groep verzamelde op het erf van veehouder Paul Helder op Wieringen om gezamenlijk met de trekker langs het Amstelmeer te rijden. Helder heeft met zijn opa een melkveebedrijf en zou volgens het beruchte stikstofkaartje 47% moeten krimpen. “We gaan halfvolle flessen melk aanbieden, halfvol omdat wij ook bijna de helft moeten krimpen. Het is een ludieke actie, want we willen niet de burger gaan pesten”, zegt Helder. “We moeten wel met ze blijven praten, de acties kunnen wel harder worden maar ik weet niet of we daar wat mee gaan bereiken. We kunnen beter om tafel blijven zitten om samen tot een plan te komen.”

De parkeerplekken rondom het gemeentehuis waren snel gevuld door alle trekkers. De opkomst was ver boven verwachting en weldra stond er een trekkerfile door het hele dorp. Verschillende gemeenteraadsleden waren aanwezig om met de boeren in gesprek te gaan. Ook hield Ilse Boersen, melkveehouder op Wieringen een toespraak over de onzekerheid waarin zij – en vele anderen met haar – als jonge boer leeft. “Het houdt een keer op, de motivatie raakt een keer weg en als je een bedrijf stopt, start je dat jaren later niet meer op. Eenmaal kapot is echt kapot.” Burgemeester Rian van Dam ontving uit handen van Boersen een fles Wieringer melk. “We noemen onszelf niet voor niets agrarische hoofdstad, de agrarische sector is groot in Hollands Kroon en van belang”, sprak de burgemeester, “we moeten samen kijken hoe we samen de toekomst voor zowel agrariërs, leefbaarheid en de natuur op een goede manier kunnen vormgeven. Ik weet zeker dat we samen moeten optrekken met doelstellingen die realistisch en haalbaar zijn. Voor zowel de natuur als de agrarische sector.”

De voorzitter van LTO Hollands Kroon, Wim Mostert, kijkt terug op een geslaagd protest. “We hebben de eerste uitnodigingen voor gesprekken met de nieuwe wethouders binnen. Al moeten die zich eerst natuurlijk nog inlezen dus dat zal nog even duren.” De voorman van de boeren voelt zich gesteund door de gemeente Hollands Kroon: “De gemeente zoekt nauw overleg met de provincie en we gaan samen optrekken om het huidige plan van tafel te krijgen. We willen wel de doelen halen, maar niet op de manier zoals de overheid het nu wil.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button