Den HelderVideo

Passagier merkt in Den Helder weinig van stakende buschauffeurs (video)

Den Helder – De door FNV Streekvervoer aangekondigde staking van het busvervoer zorgde vrijdag in Den Helder niet echt voor problemen. In de ochtenduren staakte slechts 1 chauffeur, met als gevolg dat de meeste bussen gewoon reden.

“Den Helder telt natuurlijk maar zo’n 25 chauffeurs en de meesten daarvan zijn geen FNV-lid”, verklaart Veronika Teunissen (bestuurder FNV Streekvervoer) de rustige staking. “De meeste chauffeurs zijn lid van het CNV en die bond doet niet mee aan de actie.” Teunissen verwacht dat in de middaguren meer busdiensten uitvallen, omdat dan in Den Helder iets meer FNV-chauffeurs aan het werk zijn. Hoewel ‘aan het werk’ in dit geval dus betekent koffie drinken en een praatje maken met de andere stakende collega’s.

In de rest van de regio werd volgens de FNV-bestuurder wel volop gestaakt. In Alkmaar en Hoorn staakten de meeste chauffeurs en werd soms zelfs (op eigen kosten) meegestaakt door niet-leden. De staking is een middel om een betere cao af te dwingen. “De streekvervoerbedrijven willen alleen maar goedkoper en efficiënter, waardoor de chauffeurs steeds minder verdienen en de werkdruk torenhoog is. Ze komen daardoor steeds moeilijker rond en het ziekteverzuim is gigantisch. Die spiraal moet doorbroken worden met een betere cao”, aldus Teunissen.

Toon meer

Sanne Scharloo

Sanne Scharloo werkte tussen januari 2020 en september 2022 als AV-specialist bij Regio Noordkop. Inmiddels heeft ze haar carrière voortgezet als editor bij Nienke Plas.

Wellicht ook interessant

Back to top button