Hollands KroonVideo

Fietsers en wandelaars krijgen voorproefje nieuwe Afsluitdijk (video)

Advertentie:

Den Oever – Het was een druilerige, maar toch ook een mooie dag voor wandelaars en fietsers. Na jaren kon er namelijk eindelijk weer gewandeld en gefietst worden over de Afsluitdijk. De 32 km lange dijk van Noord-Holland naar Friesland is alleen voor autoverkeer toegankelijk tijdens de werkzaamheden, maar in het weekend van 1 en 2 juli kunnen fietsers en wandelaars terecht voor een voorproefje.

Om 8.00 uur op zaterdagochtend werden de hekken weggehaald en kon men de beroemdste dijk van Nederland over. Als eerste werd dit gedaan door Dirk de Vries die al minstens duizend keer om het IJsselmeer is gefietst en dus ook over de Afsluitdijk. Dat de dijk een grote aantrekkingskracht heeft blijkt wel dat er zelfs iemand uit Amersfoort kwam die in totaal tien uur onderweg is.

Door het slechte weer was de animo bij de opening niet groot maar in de loop van de dag kwamen er meerdere fietsers en lopers de overtocht maakten. Mieke Peeters van Rijkswaterstaat vertelde dat er heel wat bij komt kijken om de dijk open te stellen voor fietsers en wandelaars. “Het hele fietspad wordt gebruikt door grote machines en om die allemaal even te verplaatsen is een hele klus. In 2024 wordt het grootste gedeelte van het fietspad opengesteld en moet men alleen bij de sluizen gebruik maken van de fietsbus.” Volgens de planning moeten de werkzaamheden aan de Afsluitdijk in 2026 afgerond zijn.

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button