Recensie

Indiana Jones and the Dial of Destiny (recensie)

Advertentie:

Wie is er niet opgegroeid met de avonturen van professor en archeoloog Dr. Henry Walton, beter bekend als Indiana Jones. Steven Spielberg wilde eigenlijk wel eens een James Bond film maken toen zijn vriend George Lucas (schrijver van de eerste zes Star Wars films) voor hem een beter idee had. Een filmserie over een archeoloog die de wildste avonturen beleeft. Spielberg was enthousiast en in 1981 verscheen Raiders of the lost Ark met de 39-jarige Harrison Ford in de titelrol.

Na het enorme succes verschenen in 1984, 1989 en 2008 de vervolgdelen. Nog steeds met George Lucas als de schrijver, Spielberg de regisseur en natuurlijk Ford als de avontuurlijke archeoloog. Nu dan het vijfde deel. Deze keer zijn de schrijvers James Mangold en Jez Butterworth. Regie wordt deze keer gedaan door James Mangold (Walk the line, Logan, The Wolverine). Steven Spielberg is nog wel betrokken als producent, maar het mooiste is wel dat de 79-jarige (inmiddels 80) Harrison Ford weer in de huid van de archeoloog kruipt.

Archimedes
In een terugblik naar 1944 zien we dat Indiana Jones (Ford) tijdens zijn zoektocht naar de lans van Longinius door de Nazi’s gevangen genomen wordt. Deze lans zou mysterieuze krachten bezitten. De Duitse astrofysicus Dr, Voller (Mikkelsen) gaat de Lans in een Nazitrein naar Hitler brengen. Naast deze lans heeft hij ook de hand weten te leggen op een deel van Archimedes klokwijzerplaat. Deze Dial zou, wanneer deze compleet is, mensen in staat kunnen stellen om in de tijd te reizen. Jones weet te ontsnappen en op spectaculaire wijze in de trein te komen. Daar gaat de focus uiteindelijk uit naar de Dial. Jones heeft zijn handen vol aan de aanwezige Nazi’s en het redden van zijn collega Basil Shaw (Jones). Beide weten ternauwernood te ontkomen aan een treinramp.

Indiana Jones and the Dial of Destiny (©2022 Lucasfilm Ltd.)

In 1969 geeft Jones zijn laatste geschiedenis college en gaat met pensioen. Na de dood van zijn zoon en de scheiding van zijn vrouw Marion (Allen) lijdt hij een saai eenzaam leven. In een bar wordt hij benadert door de jonge Helena “Wombat” Shaw (Waller-Bridge). Het blijkt de dochter van zijn oud-collega en vriend Basil Shaw te zijn. Zij is zijn petekind en is ook archeologe en schatzoeker geworden. De eigenzinnige Helena vraagt zijn hulp om de obsessie van haar overleden vader verder te onderzoeken en het geheim van de Dial op te lossen. Een zoektocht die herhaaldelijk wordt verstoord door Dr. Voller met zijn agenten, die ook zijn zinnen op de Dial heeft gezet.

De sfeer, de muziek, de humor en het verrassende verhaal brengen de kijker weer helemaal terug in de wereld van Indiana Jones zoals we die ons herinneren. Het is ongelofelijk hoe Harrison Ford weer in de huid van zijn alter ego weet te kruipen. Bijzonder goed tegenspel is te zien van Phoebe Waller-Bridge, die als Helena het verhaal mooie wendingen geeft. Ze is op geld uit, maar weet samen met de jonge zakkenroller Teddy (Ethann Isidore) regelmatig oplossingen te brengen. Belangrijke tegenstander is de Deense Mads Mikkelsen (Hannibal, Pollar), die met zijn uitstraling de juiste man is voor een Nazi en enge tegenstander.

Rake klap
Hij wordt geholpen door the Dutch Giant Olivier Richter. Deze Nederlander is met een lengte van 2.18 meter en een gewicht van 162 kilo de imposante bodyguard van Voller. Hij mocht op de set met Harrison vechten en heeft hem per ongeluk een flinke klap uitgedeeld, omdat deze vergat te bukken. Een kleine rol is voor Antonio Banderas (Zorro), die een oude vriend van Indiana speelt. Een reünie is het voor John Rhys-Davies die in 1981, 1989 en 2008 te zien was als vriend Sallah. Ook Karen Allen komt nog even terug. Zij was in 1981 en 2008 Marion, de vrouw van Indiana.

Het verhaal speelt in 1969 en dat is mooi terug te zien in de scenes. Zo wordt de ticket-parade van de Apollo 11 astronauten in New York als decor gebruikt. Zien we mensen in de trein roken en zijn de kleding, auto’s en haardracht typerend. Uiteindelijk gaat het om het verhaal dat spectaculair en verrassend is. Zoals het hoort jagen slechteriken op de archeologen, die natuurlijk in de oudheid duiken om het doel te bereiken. Een verhaal dat 2:34 uur duurt houdt de kijker lekker vast en gaat vast als topper de geschiedenis in.

Regie: James Mangold
Met: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, Mads Mikkelsen, Toby Jones, Karen Allen, John Rhys-Davies, Shaunette Renée Wilson, Olivier Richter, Boyd Holbrook, Ethann Isidore, Guy Paul
Kijkwijzer: 12 Jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button