Den Helder

Kritiek op de beoogde nieuwe directeur van Stichting De Nollen

Advertentie:

Den Helder – De beoogde aanstelling van Ralph Keuning als nieuwe directeur van Stichting De Nollen heeft kritiek opgeleverd vanuit de Helderse gemeenteraad. Deze kritiek is gebaseerd op het feit dat Keuning twee jaar geleden als directeur bij museum De Fundatie is vertrokken vanwege een conflict met het personeel. Medewerkers spraken over een angstcultuur, zo meldde de regionale omroep RTV Oost destijds. Harrie van Dongen, fractievoorzitter van de Stadspartij Den Helder, heeft dat oude nieuwsbericht op zijn Facebook-pagina geplaatst en trekt de integriteit van Stichting De Nollen en Keuning in twijfel. Keuning zegt graag het gesprek met critici aan te gaan.

Ten behoeve van de ontwikkeling van het bedrijfsplan voor het afronden van totaalkunstwerk De Nollen is Keuning aangesteld als kwartiermaker en het bestuur wil hem dus ook als directeur, zodra het museum af is. “Het zal wel weer binnen de ons kent ons cultuur worden geritseld, maar is dit nou de persoon waarop je zit te wachten? Ik denk dat dit een absoluut verkeerde keuze is en zou mijn handen hier niet aan willen branden”, schrijft Van Dongen op zijn Facebook. Bouke Niggendijker, raadslid van de fractie Beter voor Den Helder, reageert onder het bericht: “Nu begrijp ik zijn aanwezigheid en promotieverhaal tijdens een bijeenkomst in Den Helder over De Nollen. Vooropgezet plan.” Ook de fractie Behoorlijk Bestuur vindt de mogelijke aanstelling van Keuning discutabel, zo reageerde raadslid Marcel Karhof en bevestigde fractievoorzitter Sylvia Hamerslag.

Andere fracties laten desgevraagd weten Keuning niet bij voorbaat te veroordelen en/of hier geen uitspraken over te doen. Henriëtte Weerstand-Slot, fractievoorzitter van de VVD Den Helder, benadrukt dat de gemeenteraad niet gaat over de aanstelling van de directeur van een stichting of de voorzitter van een bestuur. Ook wethouder cultuur Fotigui Camara reageert: “De personele invulling van de organisatie is iets waar zij zelf verantwoordelijk voor zijn, als autonome stichting”.

Reacties betrokkenen
De beoogde nieuwe directeur van Stichting De Nollen begrijpt dat oude nieuwsberichten over zijn vertrek bij De Fundatie opgepikt en besproken worden. “Als je mijn naam Googled kom je dat tegen, dus ik snap dat daar vragen over gesteld worden”, zegt Keuning, die graag toelichting geeft. “Ik heb vijftien jaar leiding gegeven aan De Fundatie en in die tijd is dat museum enorm gegroeid, maar na een tijd was de koek op met bepaalde mensen. Ik ben ondertussen 62 jaar oud, werk al sinds 1990 in musea en wat ik langzamerhand heb geleerd is dat dingen niet voor eeuwig zijn, dat er spanningen kunnen ontstaan en het daardoor soms noodzakelijk is dat wegen zich scheiden. Dat had ik met een aantal medewerkers bij De Fundatie, lang niet met allemaal.”

Ralph Keuning was bevriend met Rudi van de Wint, de oprichter van De Nollen die in 2006 overleed in zijn geboortestad Den Helder. De erven van Van de Wint, zijn zonen Gijs en Ruud junior, hebben het project overgenomen. Zij wonen op het terrein, houden toezicht en regelen het beheer van het totaalkunstwerk. Gevraagd naar een reactie op de kritiek van Helderse raadsleden via Facebook, reageert Gijs van de Wint: “Eerlijk gezegd lees ik al die berichten niet meer. Wij kennen Ralph al een tijd en hebben het afgelopen jaar goede gesprekken gevoerd. Wij denken dan ook dat hij geknipt is voor deze taak.” Keuning is er zelf ook van overtuigd dat hij geschikt is voor de functie. “Ik ken De Nollen heel goed. Het is een mooi project waar veel toekomst in zit. Op het moment dat er bij gemeenteraadsleden een gevoel van wantrouwen is, dan ga ik graag met ze in gesprek.”

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

5 reacties

 1. Terechte kritiek vanuit de gemeenteraad. Die Keuning heeft geen al te beste reputatie. En wat een vriendjespolitiek weer! Meneer, die natuurlijk straks wel een directeurssalaris wenst, is een vriendje geweest van de grote kunstenaar. Toe maar. Het begint me steeds meer tegen te staan. Niet alleen vanwege de stuitende arrogantie van de betrokkenen, maar ook omdat er enorm veel gemeenschapsgeld in gaat zitten via subsidies van gemeente en de verschillende fondsen.

  Meneer Keuning is bereid om met zijn criticasters in gesprek te gaan. Het zal me niet verbazen dat hij er dan in slaagt om het wantrouwen weg te nemen. Dat is de ellende met die figuren: het zijn gladde praters die in staat zijn recht te praten wat krom is. En ondertussen raken die zakken steeds meer gevuld….

 2. Den Helder lijkt iets te hebben met posities voor mensen met een discutabel verleden. Blijkbaar doen die het goed in het Helderse ons-kent-ons clubje.

 3. De gemeente Den Helder (lees belasting betalende burgers ) zijn een van de financieele kurken waarop deze club draait.
  Natuurlijk willen we zeggenschap hebben over wat daar gebeurd en wie zijn zakken vult .

 4. Misschien wat kort door de bocht maar met alle geleuter hier over wel of niet geschikt en aanstellen…….
  Is het een idee als we dat betonnen fiasco wat Den Helder “siert” bij binnenkomst op Zuid/Oost eerst eens afbouwen en zorgen dat daar eindelijk eens een mooi museum komt te staan zoals ooit toegezegd aan de inwoners van Den Helder?
  De huidige aanblik is om te huilen en te triest voor woorden.
  Laten de broertjes de Wint samen met de gemeente en betrokken aannemer(s) dat eerst eens regelen.
  Dan is er tenminste een goede rede tot aanstellen van een benodigd directeur.

 5. Ik snap niet wat de gemeente in dit plan zou moeten betekenen . Het is een project van “de broertjes” .Laat die het
  even lekker zelf regelen zonder gemeente geld .

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button