Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Haringhuizen

Adverentie

Tegenover het startpunt van de route Haringhuizen, waar het bord zich bevind, staat een verkeerslicht bij het hoekhuis in de tuin. Een licht voor fietsers en het springt van groen via oranje naar rood. Er is niemand te zien, dus ik kan niet vragen wat de bedoeling is van deze voorziening in een verkeersluwe omgeving. Misschien is het een kunstproject?

Als het licht op groen staat wandel ik de Dorpsstraat uit de Muggenburgerweg op. Even verderop is wel iets te zien wat werkelijk heel ‘kunstig’ genoemd kan worden. Een huis aan deze weg is voorzien van een heel creatief hekwerk, voor de foto zet ik mijn man er even bij om te laten zien hoe groot(s) dit is, werkelijk heel leuk gedaan. Het uitzicht de andere kant biedt alleen maar weilanden met hier en daar een boom of een elektriciteitsmast in beeld. Op enkele fietsers na, die allemaal vriendelijk groeten, is het hier heel rustig.

Lieflijk paadje
Voorzichtig de drukke Provinciale weg over en via de Bonkelaarsdijk gaat de route over een onverharde weg door het groen naar Meerslootpad. Nog even verkeerd gelopen, want er mist net een pijltje waar de wandelaar het hoge groen in moet. Een lieflijk paadje langs een waterpartij omlijst met weideplanten, zoals de kleine berenklauw. Een reiger houdt vast aan de privacy wetgeving en vliegt snel uit beeld; de waterhoentjes hebben er ook last van en steken alleen met hun kont omhoog uit de waterplas!

Hier ga ik Schagen in en de wandeling voert door een soort stadspark tussen woonwijk en spoorlijn. Mooie doorkijkjes, bankjes en bruggetjes en in het water veel waterlelies. Richting het station en via de tunnel naar de andere kant om rechtdoor Schagen uit te wandelen. Terug het groen in, slootjes gevuld met vrolijke gele bloemetjes en met dit uitzicht kun je je niet voorstellen dat Nederland zo’n dicht bevolkt land is. Langs de weg ook handel, zoals een ruime keuze in eigen gemaakte jam. Pruimen-, peren-, bosvruchten- alsmede ook herfstjam en dat terwijl het nog hoogzomer is!

De kei
Vlak voor Haringhuizen vind ik bij een weiland vol gezellige schapen een beschilderde kei. Een succesnummer dat is ontstaan in het corona tijdperk en ik maak er een foto van en laat hem achter voor de volgende wandelaar. Gezellige schapen schrijf ik, want deze zijn in tegenstelling tot hun soortgenoten op Texel en Wieringen eens niet schichtig. Ze komen naar het hek voor een aai over hun bol, hoe leuk is dat dan?

In Haringhuizen bevindt zich vlakbij de kerk een Amstelbord op ‘de Oude Stal’, een pand wat oogt als een café, maar wat gesloten is. Geen bier, maar wel boeken, want de bibliotheek voor het pand is maar liefst 24 uur per etmaal geopend. In mijn woonplaats heb ik een aantal minibiebjes in de wijk, maar dit is een mega minibieb met heel wat leesvoer. Mijn partner en ik zijn weer terug waar we zijn gestart en hebben 8,5 kilometer in de benen zitten, een tocht vol rust en ruimte.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

2 reacties

  1. Hadden jullie nog een potje jam meegenomen, is meestal erg lekker de zelfgemaakte jam.

    1. Wij zijn geen jam eters, meestal hartig op brood. Als we jou er een plezier mee kunnen doen, zullen we er een volgende keer om denken…. en ook meenemen!

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: