Hollands Kroon

75-jarig jubileum jongerenvereniging de Aap

Adverentie

Hollands Kroon – Jongerenvereniging de Aap uit Breezand bestaat sinds afgelopen jaar 75 jaar. Een goede reden om een feestelijke reünie te organiseren. Zaterdag 3 september 2022 is er de gehele middag en avond vermaak voor jong en oud. Het plein en de straat voor de Aap en het pand van de Aap zullen dienen als het evenemententerrein van die dag. Muziek, eetkraampjes, drankjes, vermaak voor de jongste Aapjes, aan alles is gedacht.

De historie van de Aap gaat terug tot 1946. Vanuit de katholieke kerk in Breezand ontstond toen de Nederlandse Katholieke Jongeren Beweging. In de volksmond werd dit echter al snel ‘de Aap’ genoemd, afgeleid van ‘apen van jongens’. In al die jaren is de Aap uitgegroeid tot een plek voor en door de jongeren uit de polder. Hier worden de eerste stappen in het uitgaansleven gezet en hechte vriendschappen opgebouwd. De vereniging draait nog steeds op vrijwilligers, van het bestuur en de tapteams tot het clean team. Gemiddeld één keer in de drie weken is de Aap open, met activiteiten uiteenlopend van feesten met thema’s als Proud to be Faudt, 80’s/90’s en Aapres-ski tot een voetbaltoernooi met BBQ.

Vroeger werd er jaarlijks door de Aap een touwtrektoernooi georganiseerd. Tijdens de reünie gaat de organisatie terug in de tijd en keert het touwtrekken over de Zandvaart terug. Ze zullen zien of de jeugd van tegenwoordig zich kan meten aan de teams van vroeger. Een team bestaat uit zeven deelnemers en zowel dames- als herenteams zijn welkom. Opgeven is mogelijk door een mailtje te sturen naar reunie@jvdeaap.nl.

Naast het touwtrekken is er overdag van 14:00 uur tot 19:30 uur genoeg te doen. De tap staat open en er wordt gezorgd voor een heerlijke hap. Jukebox, File A10, Schuimbak en Mo, Ray Poland en Joost van Weelderen zorgen voor de muzikale sfeer. Binnen kunnen herinneringen opgehaald worden in het ‘Aap museum’ en voor de jonge aapjes staat het springkussen klaar. Vanaf 19:30 uur wordt het feest naar binnen verplaatst, waar tot in de nacht het jubileum van de Aap wordt gevierd. Toegang is overdag gratis en voor alle leeftijden. De feestavond is toegankelijk voor 18+, entree is een tientje.

De rijke geschiedenis van de Aap mag niet verloren gaan. Het bestuur roept daarom op om herinneringen, mooie anekdotes, foto’s of filmpjes te sturen naar reunie@jvdeaap.nl. Deze zijn op 3 september terug te zien in het ‘Aap museum’. Het wordt een onvergetelijke dag waar alle Aap’ers van de afgelopen 75 jaar en de toekomstige Aapjes samen stilstaan bij deze bijzondere vereniging.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button