Cultuur/NatuurDen HelderPolitiek

Verhard wandelpad door de Donkere Duinen moet er toch komen

Advertentie:

Den Helder – De nieuwe Helderse coalitie wil dat het eerder voorgestelde verharde wandelpad in de Donkere Duinen toch doorgang krijgt. Het plan, uit de koker van GroenLinks, kreeg eerder geen doorgang omdat het in zou gaan tegen de milieuregels.

Het gaat om het verharden van bestaande wandelpaden, zodat deze ook toegankelijk worden voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. De huidige paden lopen dwars door Natura 2000 gebied, waarvoor strengere milieuregels gelden. Een Quickscan en Voortoets Wet Milieubescherming wees vorig jaar uit dat het verharden van de paden niet haalbaar is, vanwege deze regels. Het college besloot toen het initiatief niet verder te verkennen.

Dit tot grote teleurstelling van GroenLinks en in het bijzonder wijlen Kees de Jager, commissielid van de partij en voorvechter van het verbeteren van inclusiviteit in Den Helder. Het toegankelijke pad in het bos is één van de plannen waar hij zich hard voor maakte. Eind vorig jaar besloot de gemeenteraad elk jaar een prijs (De Kees de Jager prijs) te zullen uitreiken voor een initiatief dat inclusiviteit bevordert. In het coalitieakkoord krijgt zijn naam nu wederom een plek: “In de Donkere Duinen realiseren we een verhard Kees de Jager pad, dat gebruikt kan worden door alle inwoners van Den Helder.”

Zo gaat het nieuwe gemeentebestuur dus toch opnieuw kijken naar het plan. Volgens Marije Boessenkool, fractievoorzitter van GroenLinks, zijn de eerdere gevonden obstakels overbrugbaar: “Op diverse plaatsen in Nederland zijn halfverharde paden aangelegd in Natura 2000 gebieden, dus we gaan ervan uit dat het te realiseren is.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

15 reacties

 1. Een mooi tegelpad voor voetgangers bovenop de dijk. Van Huisduinen tot Lands End. Daar zou menigeen wel blij mee zijn, denk ik. Wel met obstakels om fietsers er vanaf te houden

 2. In het vorige artikel staat het volgende:
  “Inmiddels is een Quickscan en Voortoets Wet Natuurbescherming uitgevoerd. De conclusie hieruit is dat er mogelijk schadelijke effecten zijn als gevolg van het verharden van bestaande paden. Daarnaast is er een overschrijding door stikstofdepositie in de nabijgelegen Natura 2000 gebieden Duinen Den Helder Callantsoog als gevolg van de benodigde werkzaamheden voor de paden.”
  En juist GroenLinks wil dit doorzetten??
  Naja zeg!!

 3. Ik zou dolgraag met mijn vrouw door de donkere duinen willen gaan maar ja die zit in een scootmobiel lopen lukt niet. Dus een verhard pad zou een uitkomst zijn.

 4. Aan de overkant van de donkere duinen ligt een prachtig natuurgebied, met alleen maar harde paden…..prima toegankelijk voor alles wat rolt.

 5. Ze kunnen beter maatregelen nemen om die mountainbikers uit bos en duin te houden.

 6. Misschien kunnen we ook een verhard pad op het strand aanleggen, zodat scootmobielers en rolstoelers langs de vloedlijn kunnen rijden, want dat genoegen mag hen toch niet worden onthouden…. En als we het dan toch over inclusie hebben, en het tegen gaan van exlusie : laten we lelijke mensen mooi maken, zodat ze goed in de markt liggen. En arme mensen rijk, zodat ze ook met geld kunnen smijten, zoals sommige anderen doen. Of zieke mensen beter. Of ongelukkige mensen gelukkig. En oude mensen jong…. En ga zo maar door.
  Het is een feit dat het leven hard is, zelden aangenaam en zeker niet rechtvaardig. Mensen hebben lang niet allemaal dezelfde mogelijkheden, en een duur verhard pad in Donkere Duinen verandert daar niets aan. Er is altijd wel iets wat je graag wil hebben of wil doen, maar dat niet mogelijk is. Dat geldt voor validen en minder-validen. Je kunt je daar slechts bij neerleggen, anders raak je gefrustreerd. En je kunt toch niet zeggen dat de samenleving zich momenteel het lot van mindervaliden niet aantrekt. Er zijn echter grenzen.
  Groen Links geeft weer eens aan een partij van drammers te zijn. Waarschijnlijk is dit voorstel het belangrijkste wapenfeit van deze partij in deze coalitieperiode en ook de reden dat ze eerder van de onderhandelingstafelis is weggelopen. Koste wat het kost moet dit pad er komen, want het is immers een initiatief van wijlen Groen-Links commissielid Kees de Jager. En dan kun je je afvragen in hoeverre dit pad een daadwerkelijke aanwinst zal zijn of dat het simpelweg een hommage is aan het voormalige commissielid.

  1. Er hoeft geen asfaltstrook n d vloedlijn te komen. In meerdere badplaatsen zijn dikkebandenrolstoelen beschikbaar.

   1. W.v.d.Wal, zijn die ook geschikt voor in Donkere Duinen? Zou een mooie oplossing zijn.

 7. Er zijn inderdaad heel veel verharde wandelpaden door het mooie groen in- en rond Den Helder. Moeten we nu echt álles verharden en verstoren? Met mijn moeder (in rolstoel) heb ik altijd heerlijk kunnen wandelen want er zijn genoeg mogelijkheden, en je slaat gewoon over wat niet gaat, simpel. Nooit over nagedacht en/of moeite mee gehad. Wat je zegt GH, iedereen loopt wel tegen iets op wat niet gaat. Laat dit kleine natuurgebied nu eens gewoon met rust. Ernaast wordt al genoeg verstoord met de aankomende bouw van een luxe vakantievillawijk.
  Overigens ervaar ik het leven als best wel aangenaam, misschien omdat ik gewoon accepteer wat er niet is, en geniet van alles wat binnen mijn mogelijkheden ligt? Op dit moment ben ik door ziekte langdurig aan huis gebonden. Zonder morren: het is wat het is. Ik hoop binnenkort even kort Donkere Duinen te kunnen bezoeken zonder een ontsierend asfalt pad die de natuurlijke uitstraling en beleving danig zal verstoren.
  Met dank aan GroenLinks.

 8. GroenLinks heeft daadwerkelijk niets met de natuur. Ook niets met de inclusiviteit van de autochtone bevolking. Wie op deze partij stemt is niet alleen een landverrader maar tevens ook tegen het milieu.

 9. Meneer Leeuw, omdat ik een groot natuurliefhebber ben heb ik meermaals juist (landelijk) op GroenLinks gestemd. Inmiddels niet meer, en ook deze actie van plaatselijk GroenLinks stelt me enorm teleur. Ik vraag me echt af waar ze mee bezig zijn. Uw stellingen over GroenLinks zijn wat over de top naar mijn idee. Maar mijn stem zijn ze wel kwijt. Hopelijk vinden ze hun “roots”weer terug.

 10. Ik zelf ben vanwege het gemis van wat onderdelen, volledig afhankelijk van mijn hulpmiddelen. Ik heb een rolstoel, en een speciale fiets waarmee ik moeiteloos over het strand kan. Met enige doorzettingsvermogen lukt het mij prima om overal te komen. Ik zie regelmatig scootmobiel gebruikers die ook door het bos kunnen.

  Ik erger me een beetje aan al dat gezeur en symboolpolitiek. Weet je wat echt een probleem is voor de meesten? Gewoon zelfstandig een bus kunnen pakken. Of lekker stukje rollen door de stad, zonder je elke 5 meter om de obstakels druk te maken.

  Maar nee. Knal maar weer een stukje symbool teer neer. Daarna met een feestelijke opening. En vertellen hoe inclusief we weer bezig zijn geweest.

Wellicht ook interessant

Back to top button