Den Helder

Vrijwilligers gezocht voor World CleanUp Day

Den Helder – Het is zaterdag 19 september World CleanUp Day en ook in De Schooten hopen ze de omgeving weer netjes te krijgen. Bewoners worden opgeroepen mee te helpen zoveel mogelijk zwerfafval te verwijderen.

Het schoon te maken gebied omvat onder meer het Rehorstpark, NS station Zuid, het Schooterduinpark, de omgeving van het winkelcentrum en het Van der Vaartplantsoen. De deelnemers aan de dag komen eerst ’s morgens om 09.30 uur samen in De Boerderij. Het opruimen is van 10.00 tot 12.00 uur, waarna in De Boerderij nog een broodje kan worden genuttigd.

Kennis is macht
Opruimen is maar één aspect van World Cleanup Day. Kennisvergaring is minstens zo belangrijk. Zo zijn de 16.000 deelnemers van vorig jaar – verdeeld over ruim 1.500 lokale initiatieven – niet alleen op pad gegaan om zwerfafval op te rapen, maar ook om dat afval met behulp van de app Litterati te registreren en te labelen. Dat leverde toen de volgende resultaten op:


Deze data helpt om het probleem goed in kaart te brengen en om te analyseren welk soort afval de grootste bijdrage vormt. Veruit het meest gevonden materiaal 61% is plastic. En het vaakst gevonden voorwerp is het blikje, dat met zijn plastic laag aan de binnenkant ook bijdraagt aan de plasticsoep.

Wie mee wil doen kan zich aanmelden via deschootenzwerfafvalvrij@ziggo.nl.

Toon meer

Jamie Verboon

Mijn naam is Jamie Verboon (20), ik was studente aan het Mediacollege in Amsterdam en liep enige tijd stage bij Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button