Hollands KroonPolitiek

Hollands Kroon wil samenwerkingsovereenkomst voor aanleggen glasvezel

Hollands Kroon – De gemeente Hollands Kroon zal, naar het voorbeeld van buurgemeente Medemblik, een samenwerkingsovereenkomst opstellen om tot een gecontroleerde aanleg van glasvezel in de verschillende kernen te komen. Er volgt een selectieprocedure waarin de meest geschikte aanlegger van glasvezel wordt uitgezocht.

Volgens wethouder Lilian Peters is het risico van het niet opstellen van een dergelijke samenwerkingsovereenkomst dat niet alle kernen glasvezel krijgen. De gemeente Medemblik besloot één partij in de hand te nemen. In de afspraak met hen staat dat zij het netwerk over de gehele gemeente aanleggen, zo valt er dus niemand buiten de boot.

Juridisch gezien is het sturen van de aanleg van glasvezel voor de gemeente lastig. Er bestaat een zogenaamde ‘gedoogplicht’. De aanlegger van het glasvezel moet wel een melding doen. “Het feit dat we verplicht zijn te gedogen maakt dat we heel weinig kunnen eisen. Alles op z’n beloop laten is ook geen aantrekkelijk alternatief.” Een samenwerkingsovereenkomst in combinatie met goede wil moet leiden tot een volledig netwerk. Het risico dat er door de aanleg schade aan de openbare ruimte wordt toegebracht is zo volgens de portefeuillehouder ook kleiner.

Of het in Hollands Kroon ook zal gaan om één marktpartij is niet zeker. Dat hangt ervan af welke partijen zich bij de gemeente melden. Het is dus ook mogelijk dat verschillende kernen door verschillende bedrijven worden voorzien. In totaal gaat het nog om 16 kernen in Hollands Kroon. In de rest van de kernen en in het buitengebied is het snellere internet inmiddels aangelegd.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button