Den Helder

Noordwest Ziekenhuisgroep volledig rookvrij

Advertentie:

De locaties van Noordwest Ziekenhuisgroep zijn vanaf deze maand rookvrij. Patiënten, bezoekers, medewerkers, leveranciers en passanten mogen op het hele terrein niet meer roken. Dit geldt ook voor de parkeerterreinen bij de locaties. “Een mijlpaal waar we trots op zijn”, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis, “want roken en zorg gaan niet samen.”

Noordwest wil dat het ziekenhuis – zowel binnen als buiten – een gezonde omgeving is voor haar patiënten, bezoekers en medewerkers. Een rookgelegenheid op het terrein past daar niet bij. De cliëntenraad en ondernemingsraad van Noordwest hebben een grote rol gespeeld bij dit besluit. Noordwest sluit zich aan bij de beweging “Op weg naar een Rookvrije Generatie”. Het doel van de Rookvrije Generatie is ieder kind dat geboren wordt de kans te geven rookvrij op te groeien.

Longarts Karin Grijm: “Roken is een belangrijke oorzaak van ziekte en vroegtijdig overlijden. Het draagt in belangrijke mate bij aan het ontstaan van onder meer hart- en vaatziekten en longkanker. Meeroken kan ook leiden tot gezondheidsklachten. Wij willen daarom niet dat kinderen, maar ook andere patiënten en bezoekers die naar het ziekenhuis komen, blootgesteld worden aan sigarettenrook op het terrein van het ziekenhuis. Wij zien het als ziekenhuis als onze taak om roken zoveel mogelijk te ontmoedigen en patiënten te adviseren om te stoppen.”

Wennen aan nieuwe situatie
De patiënten, bezoekers en medewerkers zullen aan de veranderde situatie moeten wennen. De ervaring van andere ziekenhuizen die de stap om rookvrij te worden al eerder hebben gezet, is dat dit na enkele maanden al zo is. Rokende patiënten die voor langere tijd opgenomen worden in Noordwest krijgen hulp aangeboden. Denk hierbij aan informatie geven over begeleiding bij het stoppen met roken en het beschikbaar stellen van nicotinevervangende middelen. “Wij hopen dat iedereen meehelpt om Noordwest rookvrij te houden.”

Lees de veelgestelde vragen op www.nwz.nl/rookvrij.

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button