Defensie

‘Drugsjager’ Groningen slaat weer toe in Caribisch gebied

Den Helder – Zr.Ms. Groningen heeft opnieuw twee drugstransporten gestopt in het Caribisch gebied. Het gaat om de vierde en vijfde vangst binnen een maand. Afgelopen zaterdag onderschepte het marineschip bijna 284 kilo drugs en maandag zelfs 1.720 kilo cocaïne en 29 kilo crystal meth.

Hoeveel er daadwerkelijk van de markt is gehaald, valt niet met zekerheid te zeggen. Bij de vangst afgelopen weekeinde wisten de verdachten alles overboord te gooien, voordat zij staande werden gehouden. Zeker 284 kilo is uit het water gevist.

De vermoedelijke smokkelaars dumpten de lading van hun go-fast, toen ze een boordhelikopter van het Engelse marineschip RFA Argus zagen. Zij gingen er vervolgens vandoor, maar werden achterhaald door twee FRISC’s. Deze snelle onderscheppingsboten waren door de Groningen ingezet. Buiten de lading die uit zee werd gevist, zijn aan boord geen drugs gevonden. De drie verdachten zijn overdragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Dubbelslag
Maandag was het opnieuw raak. Samen met de RFA Argus en haar helikopters wist het patrouilleschip van de marine wederom een go-fast tot stoppen te dwingen. Ook deze keer achterhaalden de FRISC’s van de Groningen de verdachten. Bij de drugsboot werden meerdere balen contrabande aangetroffen. Bij deze onderschepping zijn de cocaïne en de crystal meth in beslag genomen.

Zr.Ms. Groningen is vanaf juli 2020 als stationsschip Caribisch gebied actief in de regio. Het schip combineert counter-drugsoperaties met het ondersteunen van de Kustwacht Caribisch gebied. Deze maand wist de Groningen in samenwerking met internationale partners bij 3 eerdere acties in totaal 1 ton aan cocaïne te onderscheppen. Het totaal van deze maand komt daarmee op zo’n 3 ton.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button