Den Helder

Toegezegde bomen in Jacob Beenstraat blijven uit, gemeente komt met excuusbrief

Advertentie:

Den Helder – Bewoners van de Jacob Beenstraat in Den Helder keken maandag verbaasd op toen de perken in de straat werden leeggetrokken door een grijpertje. Tot vorig jaar stonden daar bomen, maar door een ziekte moesten die worden vervangen. Op deze plek zouden in eerste instantie nieuwe bomen worden geplaatst, maar dat gaat niet door.

In plaats van de bomen, die volgens bewoners zowel schriftelijk als mondeling zijn beloofd door de gemeente, komen er nu vaste, bloeiende planten. Een inwoner doet zijn beklag: “Door de spinselmot moesten de bomen vorig jaar weg. Er zouden nieuwe bomen voor terug komen, werd toegezegd. Echter van dat laatste blijkt nu niets meer waar.” Hij ziet met lede ogen aan dat de perkjes, die veelal door de buurtbewoners zelf werden onderhouden, nu worden leeg getrokken. De reden? “Er zouden teveel kabels en leidingen in de grond zitten volgens de medewerkster van de gemeente.”

Daar is volgens de Nieuwedieper weinig van waar. “De bewoners, van wie er veel al ruim vijftig jaar wonen, zeggen dat er nooit kabels onder de straat zijn getrokken.” Hij heeft om opheldering gevraagd bij de gemeente, maar zij zeggen dat de eerdere toezegging voor nieuwe bomen is gedaan door mensen die er inmiddels niet meer werken. “Er wordt dan ook niet naar bewoners geluisterd”, laat de inwoner van de Jacob Beenstraat weten. “Dit is het en daar zullen ze het mee moeten doen. Geen schoonheidsprijs voor de werkwijze van de gemeente.”

Gemeente komt met excuses
De gemeente laat in een reactie weten dat zij eerder hoopten dat het mogelijk was de verwijderde bomen te vervangen door nieuwe. “Maar nader onderzoek heeft uitgewezen dat in de straat te weinig ruimte is om bomen terug te planten”, vertelt een woordvoerder. “We planten nu bomen met het doel dat ze minimaal zestig jaar oud kunnen worden. Daarvoor is meer ruimte nodig dan hier beschikbaar is. Daarom hebben we gekozen voor het plaatsen van vaste planten.” De gemeente laat weten dat het de bewoners had moeten informeren over de veranderde inzichten en de start van de werkzaamheden. “Er komt alsnog een brief met informatie over het project en excuses.”

De woordvoerder verwijst naar een Raadsinformatiebrief uit 2022 waarin staat dat de oude straatjes ongeschikt zijn voor bomen. Verder meldt ze dat er wel degelijk kabels en leidingen onder de grond liggen. “De lichtmasten in de straat worden bijvoorbeeld door een kabel onder de grond voorzien van stroom. De lichtmasten zijn waarschijnlijk rond 1970 geplaatst.” Op onderstaande plattegrond is met gekleurde lijnen zichtbaar waar de kabels en leidingen lopen in de Jacob Beenstraat.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

3 reacties

  1. Knap staaltje aflullen ja hij werkt hier niet meer dus die toezegging gaat niet door, zo gaan de heren ambtenaren en dames met de inwoners om, klinkt oh zo bekend…en ineens zijn de kabels een probleem

Wellicht ook interessant

Back to top button