Den HelderUitgaanVideo

Met De Blauwe Stoep verdwijnt de laatste kroeg van de Koningstraat (video)

Advertentie:

Den Helder – Nog even en dan zit een avond uitgaan in de Koningstraat er niet meer in. In januari verdwijnt de laatste kroeg uit de Koningstraat, eigenaar Jack Bregman heeft zijn café De Blauwe Stoep verkocht aan de Woningstichting. De straat had een roemruchte reputatie als dé uitgaansstraat van Den Helder.

Eigenaar Jack Bregman (67) werkte al veertig jaar in het bruine café. “Na dik veertig jaar hier te hebben gezeten ben ik nu 67 en komt er toch een kleur aan dat we er een keer mee gaan stoppen.” Hij begon er ooit achter de bar, werd na ruim zes jaar mede-eigenaar en nam na nog dik drie jaar de touwtjes volledig in handen. Collega-uitbaters verhuisden naar de Zuidstraat of Willemsoord, maar vanwege de leeftijd deed Bregman daar niet aan mee. “Ik kreeg een plek op Willemsoord aangeboden, maar dan zou ik zelf de kosten voor de verbouwing en inrichting moeten betalen. Daar had ik geen zin in, op deze leeftijd is het risico gewoon te groot.”

De Blauwe Stoep, en de Koningstraat in het algemeen, is voor veel Nieuwediepers het begin- of eindpunt van veel mooie herinneringen. Mark de Vries stond bijna tien jaar achter de bar en heeft veel mooie avonden beleefd. “Ik ben daar ooit terecht gekomen omdat ik een rekening had die ik niet kon betalen. Toen zei Jack: ‘Je kan hier ook komen werken en zo je rekening betalen’ en sindsdien heb ik er tien jaar met heel veel plezier gewerkt.” In de straat kon het nog wel eens tekeer gaan, maar volgens de Vries was De Blauwe Stoep altijd een rots in de branding. “Het café was altijd een veilige haven. Als er dan op straat wat gebeurde dan kon iedereen hier altijd naar binnen, deur dicht en dan wachten tot het overwaaide. Binnen heb ik nooit slechte dingen meegemaakt.”

De afgelopen jaren hebben steeds meer kroegbazen uit de straat eieren voor hun geld gekozen. Tijdens de pandemie verruilden twee van de drie overgebleven kroegen, De Bliksem en De Engel, de Koningstraat voor de Zuidstraat en bleef De Blauwe Stoep als laatste kroeg over. Bregman: “Dat was heel vreemd, toen ik weer open mocht na corona was ik nog de enige. Dat gaf wel een naar gevoel. Heel apart.” De werkzaamheden aan de Koningstraat zijn al bezig. De Woningstichting is van plan om van de oude uitgaanstraat een straat met woningen te maken.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button